- Det kommer ikke folk på visning, ingenting. Det er litt absurd. Det er solgt andre rekkehus her i nabolaget, det ene hadde 60 på visning i vår. Nå er det helt stille, sier Helge Rong.

Han selger et rekkehus på tre etasjer på Olsvik i Bergen. Rong har allerede kjøpt og overtatt sin nye bolig, en mindre leilighet.

Rekkehuset har ligget ute for salg i 35 dager, og foreløpig har ingen dukket opp på noen av de tre arrangerte visningene.

- Jeg har utsikt og sol, men ingen kommer på visning. Megleren sier at han ikke får noe å jobbe med. Han sier han snart går tom for ideer. Det er underlig at jeg ikke får solgt, synes jeg. Den siste tiden har jeg fulgt med på andre boliger for salg i området, prismessig ligger dette lavt, sier Rong.

Satte ned prisen

Prisen er satt ned med 100 000 kroner, til 2,29 millioner kroner, men Rong regner med å måtte sette ned prisen 100.000 til. Da er det imidlertid ikke forsvarlig for økonomien hans å sette ned enda mer, det nærmer seg ifølge Rong en smertegrense nå.

Da Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk for september ble presentert av Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) i begynnelsen av oktober, viste den 1,4 prosent prisnedgang fra august.

Det er sterkere nedgang en normalt. Sesongkorrigert var nedgang på 0,9 prosent.

Har for høye prisforventninger

Man kan i utgangspunktet selge bolig fort i dagens marked, mener sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen. Men han mener at mange har priset boligen feil.

- Ganske mange trodde skulle selge fort, men har brukt lenger tid. Flere enn før har nå begynt å selge først, og så kjøpe ny etterpå. Tidligere var det omvendt. Nå har du mye å velge i når du skal kjøpe. Men alle kan ikke selge først og kjøpe etterpå. Det skaper rykk og napp i markedet, sier Andreassen.

- Omsetningsprisene må ned. Folk jeg snakker med har eksempler på en god del boliger som må settes ned i pris. Det er typisk når markedet snur, at selgeren ikke har lyst til å selge til en pris som har falt. Man har for høye forventninger til prisen på egen bolig, sier Andreassen.

Det blir da blir det et overheng av boliger som må selges, og man ender med å selge til en lavere pris enn man hadde tenkt, ifølge Andreassen.

Han tror det vil ta tid før folk erkjenner at boligen man ikke får solgt, er feilpriset.

- Men til slutt må folk akseptere at prisene har sunket.

Sjakk matt

- Jeg sitter en slags skvis. Jeg trodde ikke det skulle bli noe problem å selge. Nå sitter jeg med to boliger, og føler meg litt sjakk matt. Uansett om jeg får solgt 200.000 under den første prisen som ble satt, kommer jeg ut med negativ egenkapital, sier Rong.

Christer Haugen, megler i Krogsveen, er ansvarlig megler for Rongs rekkehus. Han ser at markedet både i Bergen og generelt i Norge har roet seg litt.

- Kanskje vi ligger på en prisstopp nå, hvor enkelte av kjøperne er litt på hold. Og egenkapitalen på 15 prosent har kanskje satt litt spor. Selgere forventer ofte høy pris for boligen sin, fordi andre objekter har gått høyt. Kanskje dette rekkehuset er priset høyere enn hva markedet er villig til å betale, sier Haugen.

Han mener det er tøffere å ikke ha hundre prosent bra beliggenhet nå, med et mer selektivt marked.

- Jeg sier på forhånd til kundene at de ikke kan forvente at objektene blir solgt med en gang, det kan man ikke nå. Mye eiendom har tatt litt tid i det siste, sier Haugen.

Venter null prisvekst fremover

- Må man forvente at det tar lang tid å selge fremover?

- Hvis vi får rett i våre boligprisprognoser, er svaret ja. Vi venter null prisvekst fremover, og en forsiktig nedgang i 2015 og 2016 over hele landet. Områdevis vil noe stige og noe synke, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets.

- Jeg er ganske sikker på at flere vil bruke lengre tid på å selge bolig, fordi prisforventningene er for høye. Det vil man ha når prisene er på vei ned.

Han mener folks forventninger om hva de kan få for boligen er bestemt av hva prisene er, og har vært, i tillegg til prisveksten de siste årene.

- Å få solgt er kun et spørsmål om pris. Man får alltid solgt hvis man er villig til å gå langt nok ned. Får man ikke solgt, har man som selger gale forventninger om hva boligen er verdt, sier Dørum.

Har man allerede kjøpt, har man en slags reservasjonspris for å få regnestykket i balanse. Selv de som selger først, har en idé om gevinst, mener Dørum.

Tror flere vil sitte med to boliger

Enn så lenge viser ikke boligprisstatistikken noe særlig lenger formidlingstid, altså hvor lang tid det tar å selge. Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 30 dager i september, en dag mindre enn august og en dag mer enn tilsvarende måned i fjor.

Boligene selges raskest i Bergen, med kun 15 dager formidlingstid, det er raskt.  Agderfylkene ligger på bunnen, med 69 dagers formidlingstid. I Oslo var formidlingstiden i september på 21 dager, fire dager lenger enn samme periode i fjor. I Trondheim lå formidlingstiden på 25 dager i gjennomsnitt, mot 17 dager i fjor på samme tid.

Formidlingstiden har sunket i Rogaland uten Stavanger, fra 35 dager september i fjor, til 30 dager september i år.

Dørum tror flere vil sitte med to boliger i en periode fremover hvis de opptrer som boligmarkedet er som før. Men han ser at flere selger først, noe som i og for seg bidrar til et svakere boligmarked, fordi det da er flere selgere på markedet.

Flere usolgte boliger enn før

Det har skjedd et markert omslag i boligmarkedet, mener Andreassen i Swedbank.

- Antall boliger til salgs har steget med cirka 40 prosent, og det vil trolig også fortsette å være en oppgang i antall boliger for salg. Antall gjennomførte salg har holdt seg oppe, men flere har lagt ut boligen, og derfor blir det stående igjen flere, sier Andreassen.

Han er skeptisk til boligmarkedet, og mener boligprisene er for høye i forhold til folks inntekt.

- Det er vanskelig å finne langsiktige grunner til at prisnivået skal fortsette å være så høyt. Det vil ikke vare. Enten går renten opp, eller så går økonomien ned, men boligmarkedet går ned i begge tilfeller. Ettersom prisene har steget så mye de har gjort, er risikoen stor for at markedet går nedover, sier Andreassen.

Kjøp det du har råd til, og det du trenger, anbefaler Andreassen. Og inngå en fastrenteavtale, så du vet hva du har av renteutgifter fremover.

- Norsk bolig er det siste jeg ville investert i som en økonomisk investering. Man skal ha et sted å bo, ikke et sted å investere i, og jeg tror boligmarkedet vil bli en dårlig og risikofylt investering herfra, sier Andreassen.