At boligprisene faller er ingen krise, mener forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Så lenge du skal bo i boligen en stund frem i tid, og har fast jobb og inntekt.

- Det er ingen krise om verdien på boligen din faller 10-20 prosent. Det har ingen praktisk betydning så lenge du ikke skal refinansiere, flytte eller bryte med partneren, sier Picard til Aftenposten.no.

Men har du høy gjeldsgrad, så bør du betale ned ekstra nå, mener forbrukerøkonomen.

- Renten er fortsatt på rekordlave nivåer, og med fallende boligpriser er det ekstra viktig å betale ned gjelden til et fornuftig nivå. Rådet er hele tiden, så lenge renten er lav, at du bør betale ned ekstra på gjelden.

- Vi ser nå at mange betaler ikke ned ekstra på lånet. De er kanskje heller ikke så flinke til å spare, sier Picard.

- Mister du egenkapital, har du et problem

Hun understreker at et mer utfordrende boligmarked ikke er noe å stresse over for boligeiere flest, for banken er fornøyd så lenge du betaler renter og avdrag.

Skulle du komme i en situasjon der du får negativ egenkapital, vil du ikke få problemer med banken så lenge du kan betale. Samtidig kan det få konsekvenser å bruke boligen som eneste sparebøsse, mener Picard.

- Nå som vi ser et fall i boligprisene og mange spår en utflating i markedet, så er det på sin plass å minne om at man ikke kan regne med at boligprisveksten fikser utfordringen med å spare. Nedbetaling av gjeld er en viktig form for sparing, men det gjør deg ikke særlig likvid. For mange blir boligen en sparebøsse det er vanskelig å tømme, sier Picard.

Det er først den dagen du skal selge boligen – og kjøpe noe mindre, eventuelt leie, at du får realisert boligens verdi. Har du høy gjeld, og vurderer å selge, kan egenkapitalen krympe i dagens marked.

- Mister du egenkapital, har du et problem. Da er det vanskelig å skaffe seg ny bolig, og noen må kanskje en tur ut på leiemarkedet. Da ville jeg heller ventet med å flytte. De som skal røre på seg, må ta hensyn til at boligprisene har falt litt. Det er kanskje et tøffere marked å få solgt boligen i. Fordelen er selvsagt at den nye boligen også har falt i pris, sier Picard.

Hun vil minne om at boligprisveksten «har vært vanvittig» de siste årene – langt over lønnsveksten - og at det ikke er gitt at veksten fortsetter. - Jeg tror det er sunt at boligprisene faller litt, i det minste flater ut i noen år. Det vil hindre en fremtidig boligboble.

Dystre spådommer preger markedet

Psykologien i forhold til dystre spådommer preger markedet, mener Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).

Dreyers oppfatning er at psykologien er veldig dominerende i det korte bildet, mens det over tid er de fundamentale driverne for hvor vi er hen, som slår til.

- Det er andre viktigere grunner til at vi har et roligere boligmarked, men psykologien påvirker mange forbrukere. Psykologien får en selvforsterkende effekt, når vi opplever rolige tider, og hektiske tider, men i et kortere perspektiv, sier Dreyer.

Han og kollegene så at psykologien preget boligmarkedet under finanskrisen høsten 2008.

- Men etter hvert merket folk at de hadde god råd, trygge jobber, og mulighet til å kjøpe boligen de ønsker seg. Psykologien skaper ofte stillstand for en periode, så blir det mer aktivitet, sier Dreyer.

Det er lite sannsynlighet at vi får et prisfall i størrelsesorden 10-20 prosent, ifølge Dreyer.

- Prisene skal opp

- Man har ingen grunn til å bekymre seg hvis man eier bolig. Å eie bolig i Norge er fremdeles en trygg investering som vil gi avkasting over tid, sier Dreyer.

For førstegangskjøpernes del, mener Dreyer det er lenge siden de har hatt så gode rammebetingelser for å få kjøpt bolig som nå.

- Det kan bli noen få prosentpoeng lavere prisnivå, men prisene skal opp. Man bør ikke prøve å være spekulant og treffe bunnen, sier Dreyer.

Alternativt skrekkscenario

DNB Markets’ forventninger til boligmarkedet er null prisvekst fremover, og en forsiktig nedgang i 2015 og 2016 over hele landet.

- Det alternative scenarioet er en hard landing i Kina, altså kraftig fall i investering. Da faller oljeprisen. I det scenarioet har vi sterkere fall i den norske boligprisen, 15-20 prosent ned i løpet av tre år, sier Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets.

Det banale svaret på et fall i boligmarkedet er at man skal selge med en gang, hvis man tror det blir et fall. Og så skal man kjøpe seg inn igjen når prisene bunner ut, ifølge Dørum.

- Men å «time» sånt er helt umulig. Er du inne på boligmarkedet, skal fortsette å være inne, må du leve med at prisene skal falle enda mer før du skal kjøpe neste bolig, sier Dørum.

Blir det kollaps i Kina, anbefaler Dørum å selge først, og kjøpe etterpå.

Er du førstegangskjøper, har DNB Markets uttalt at det ikke lenger er like ulønnsomt å leie. Det svaret har de fått en del pepper for.

- Jeg drar ikke det så langt som at man bør leie i dagens marked. Men er du usikker på hvor du er om to-tre år, så kan du kanskje vente. I mellomtiden kan du bygge opp egenkapital, og så har kanskje prisene om tre-fire år blitt litt lavere enn dagens nivå. På en måte er det litt sunt at prisene ikke raser avgårde, som i 2006, sier Dørum.

- Ikke bruk boligen som minibank

Et lavere boligmarked har konsekvenser i visse tilfeller, mener Dørum.

- Det har konsekvenser hvis man bruker boligen som minibank, for å finansiere bil og båt. Et fall vil innebære at rammelånet blir mindre. Det treffer ikke alle, for mange har mye igjen på rammen. Boligprisene skal falle mye før du stanger i dét taket, sier Dørum.

Det treffer kanskje folk rundt 30-40 år, som har bygget opp noe egenkapital i boligen. Når de for eksempel skal bytte bil, og finansiere den i boligen, ifølge Dørum.

- Gjelden er uendret, men egenkapitalen er mindre, og grunnlaget for rammelånet er redusert.

- Finanstilsynet ser at hvis du har låneutmåling på over 70 prosent av boligens verdi, da kan du ikke ha avdragsfrie lån. Noen flere vil betale avdrag på lån, hvis de øker låneutmålingen. Hvor mange dette får konsekvenser får, det er ikke lett å si, sier Dørum.