- Første gang jeg så leiligheten bar den preg av ti års slitasje. Det var hull i veggene etter bilder, pluss skrammer og misfarging, samt sot i tak og hjørner. Da vi foreslo for selger å oppgradere var hun med, sier Andreas Løken, megler og partner i Privatmegleren Aksept.

Leiligheten i Pilestredet park i Oslo var ny i 2003, og ikke malt eller pusset opp siden da. Kvinnen byttet selv kjøkkenfronter, Løken hyrte håndverker som malte og sparklet vegger og tak i hele leiligheten. I tillegg leide kvinnen møbler for 20.000 kroner, ettersom leiligheten allerede var fraflyttet.

- Hun brukte cirka 100.000 kroner. På forhånd vurderte vi prisantydningen til mellom 6,5 og 6,7 millioner kroner. Prisantydningen endte på 6,9 millioner etter oppussingen, sånn sett økte verdien allerede før salget med 300.000 kroner, sier Løken.

Gevinsten ble enda større, kvinnens leilighet ble solgt i slutten av oktober for 700.000 kroner over takst.

Løken mener lignende grep kan gjøre at man får igjen tre ganger så mye som man investerte i oppussing.

Tror du oppussing kan hjelpe på salget? Si din mening i kommentarfeltet!

- Dette kan skjære seg for interessentene

Tirsdag solgte Løken også en leilighet som hadde blitt fikset litt på. Det ble malt og pusset i gangen, og lagt nye silikonfuger rundt badekaret og vasken.

- Syv år gamle fuger har noe å si for inntrykket. Markedet er ikke som det var første halvår i år, men er du villig til å gå den ekstra meteren bør salget gå helt fint, sier Løken.

- Selgerne har ikke så mye tid, og de tror det koster mye å gjennomføre de små grepene for å få boligen i stand, men det er ikke riktig. Har du eikeparkett i alle rom unntatt ett, kan det skjære seg helt for interessentene. Mal gangen, sett opp listen du aldri fikk satt opp. Håndtak skal sitte fast, merker skal bort. Disse tingene er utrolig viktig å ha på plass, sier Løken.

Har du tips om boligsaker? Send oss en mail!

- Beliggenheten er viktigst

Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), sier beliggenheten er det viktigste.

- Hvor ligger boligen? I det markedet vi har nå er ganske mye å velge i, da kan folk velge i flere boliger i samme område, da blir selve innholdet i boligen din mye viktigere, sier Dreyer.

- Det blir som når du skal selge bilen din, du må ta noen grep, vaske og fikse opp, sier Dreyer.

Men ikke legg for mye penger i oppgradering, mener Dreyer.

- Har du et rom i boligen som er utpreget negativt for helheten fordi det for eksempel mangler parkett, der legger du parkett. Man kan også male opp enkelte rom, men ikke utfør dyre kostnadskrevende grep. Hvis du er heldig får du igjen pengene, er du uheldig koster det mer enn det smaker, sier Dreyer.

Det du tjener mest på å fikse opp er individuelt, påpeker Dreyer, men et godt første- og sisteinntrykk er viktig.

- Utearealene er viktige, de er det første du ser, og det du husker når du går, sier Dreyer.

- På kjøkkenet kan man gjøre enkle grep, men badet er det sjelden lurt å gjøre noe med. Det er dyrt, det er ikke sikkert kjøper likte valgene du tok, også har du brukt 250.000 kroner, sier Dreyer.

Rydd unna personlige ting

Eiendomsmegler i Krogsveen Årvoll, Marianne Dåsnes, mener man bør forsøke å skille seg ut i selgers marked, men at det ikke skal så mye til.

- Bruk farger og skap en rød tråd. Rydd unna personlige ting og rot for å skape luft. Gjør du det blir det også enklere for kjøperen å se for seg å bo i ditt hjem, sier Dåsnes som har stylet boliger for flere selgere.

Hun kan anbefale boligselgere å male veldig mørke rom hvite, eller fjerne store møbler og gulvtepper. Da opplever kjøperne at rommene er større, opplever Dåsnes.

- Men det er svært sjelden jeg råder selger til å pusse opp. Bruker man for mye på oppussing i forkant av salg, for eksempel 100.000 kroner på et nytt kjøkken, kan vinninga gå opp i spinninga, sier Dåsnes.

- Har det noe å si om veggene er pene, hvis leiligheten har «perfekt» beliggenhet?

- Mange boliger selges selvfølgelig på grunn av beliggenhet, man trenger ikke nødvendigvis dekke over spikerhull og merker. Boligen kan se ganske falmet og sliten ut, mye kan gjøres med fargebruk og interiør, sier Dåsnes.

Les noen av Dåsnes tips for boligselgere:

- Det er grunnleggende at det ser rent ut, er rent, og lukter rent på visning og i en boligannonse. Møkkete flekker eller innstengt lukt jager bort godfølelsen fra potensielle kjøpere.

- Sørg for at lyset slipper inn gjennom vinduene som finnes i boligen. Har du mørke gardiner lønner det seg å investere i lyse, luftige, gjerne gjennomsiktige gardiner. Bruk godt med lys fra lamper om boligen ikke får rikelig med lys fra vinduene.

- Bruk farger i boligen som en rød tråd. Har du et bilde med sterke farger, bruk gjerne fargen i andre gjenstander som puter, lys og frukt. For mange farger i et rom fører til at fargene slåss mot hverandre i stedet for å skape balanse og ro.

- Det bør stå minst mulig på kjøkkenbenken. Plasser gjerne noen friske urter på benken, men ikke ha for mange kjøkkenredskaper fremme.

- Detaljer kan gi en god effekt, men for å fremheve detaljer er det nødvendig at boligen ikke inneholder for mange møbler og gjenstander. Bruk for eksempel et fargerikt bilde eller en fin vase.

- Blomster kan friske opp boligen og skape hyggelig stemning. Blomstene eller plantene bør da ikke være visne eller at blomstene ikke har blomster på seg.