Huset og taket til fotograf Fredrik Arff og familien på Nordstrand i Oslo var gyllenmørkt kaffebrunt da byggingen startet for et snaut år siden.

Fargen er nå best bevart under terrassen og i dørpartiet, der et tak beskytter mot regn og vind. Hustaket, som er mest eksponert for vær, er grått med et skjær av sølv – og nesten svart når det regner.

- Vi liker at treet lever og endrer seg med været og tiden, sier Arff.

Det var arkitekten som foreslo at all utvendig kledning skulle være i Kebony, for å få et helhetlig uttrykk. Den rene, stramme stilen på huset gjenspeiles i skarpt skårede åpninger for de avlange vinduene, innebygde takrenner i sink, og jevn overflate på de tynne plankene på veggen.

Plankene er spesialskåret, men trengte likevel ikke behandles på sidene, slik de vanligvis må. For Kebony er vedlikeholdsfritt, noe som også var en viktig grunn til at Arff syntes materialet var en god idé.

- Jeg vil heller leke med barna eller jobbe, enn å stå og skrape maling, sier han.

Les også: Hele huset er dekket av speilglass

Motstår råte

Kebony er både et materiale og et norsk selskap som har oppnådd stor suksess med kommersialiseringen av denne typen modifisert tre.

Selve keboneringsprosessen skjer ved at en såkalt furfurylalkohol (utvunnet av restavfall fra bioproduksjon) tilføres trematerialet, herdes og slik binder seg permanent.

Dermed blir det mindre plass til vann, og råtemotstanden øker med syv til ni ganger, sammenlignet med ubehandlet tre, ifølge selskapet.

- Trematerialet blir også mer stabilt, det beveger seg 50 prosent mindre enn det opprinnelige trematerialet, dermed blir det mindre oppsprekking, sier Jan Terje Nielsen, markedsdirektør i Kebony.

I likhet med tropisk trevirke er Kebony hardt og slitesterkt og pent å se på. Siden 1996 har norske ildsjeler utviklet teknologien gjennom mange år med forskning i Norge og internasjonalt.

Nielsen opplyser at selskapet de siste fire årene har vokst med over 35 prosent hvert år, i en tømmerbransje som ellers i Europa viser markant nedgang.

Har du tips om kule og spesielle hus? Send oss en epost!

Tre metoder

Det er tre hovedmåter å modifisere tre på. Furfurylering, som keboneringsprosessen sorterer under, er én av dem. I tillegg snakker man om acetylering og varmebehandling.

Per Otto Flæte, seniorforsker ved Norsk Treteknisk Institutt har merket seg en økning av ulike tremodifiseringsmetoder internasjonalt. Han ser utviklingen i sammenheng med et større fokus på miljø og en innskrenking i bruk av impregneringsmidler.

- Det har åpnet opp for muligheten til å satse på andre teknologier. Kebony er et av få selskaper som har lykkes med å få modifisert tre ut i markedet, sier han.

Den største fordelen er at teknologien ikke inneholder soppdrepende midler, mener Flæte. Dermed stilles det heller ikke spesielle krav til resirkulering eller brenning av materialet.

Imidlertid har Norsk Treteknisk Institutt i samarbeid med SINTEF Byggforsk og Norsk institutt for skog og landskap gjort livsløpsanalyser som viser at selv om Kebony ikke inneholder miljøgiftige stoffer, trekker det ned at produksjonsprosessen er svært energikrevende.

I en rapport som kom før jul 2013, kommer Kebony nest dårligst ut når man sammenligner klimagassutslipp knyttet til livsløpet (det vil si for råvaren, produksjon, transport, bruksfasen og avhending) for ulike trekledninger. Sibirsk lerk kom på sisteplass, på grunn av den lange transporten fra Russland.

- Ubehandlet norsk furu og gran var vinnerne i rapporten, og holder lenge hvis man designer bygget riktig, sier Flæte.

Også kobberimpregnert furu kom bedre ut enn kebonisert furu når det gjaldt utslipp av klimagasser.

Les også: Arkitekten bor i sitt eget eksperiment

Varer lenge

Nielsen i Kebony er på sin side overbevist om at det samlede miljøregnskapet for Kebony er positivt.

- De samlete CO2-utslippene er mer avhengig av livslengden på produktet enn av energiforbruket i produksjonsprosessen, sier han, og påpeker at Kebony binder CO2 lenger enn det opprinnelige treet, fordi Kebony har lengre varighet.

- Dessuten bruker vi kun sertifiserte råmaterialer fra bærekraftig drevne skoger, og innsatsfaktoren i impregneringen avgir ikke giftige stoffer til grunnen, som for eksempel kobber gjør, sier han.

Miljøfaktoren var viktig for Fredrik Arff da valget falt på Kebony.

- Kan man bygge hus i dag uten å tenke på det? spør han.

Tresorten brukt på Arffs hus er nordamerikansk Southern yellow pine (amerikansk furu), men regnskogsegenskapene til Kebony kan også fås med utgangspunkt i andre treslag, som norsk furu.

Arff er godt fornøyd med materialvalget, og gleder seg til å se hvordan hele huset etter hvert skal gråne slik som taket.

- Det er joker'n her, hvordan fargen endres. Det blir spennende å se, sier han.

Modifisert trevirke

Innebærer en kjemisk, biologisk eller fysisk behandling av trevirke som bidrar til forbedring av trevirkets egenskaper, som biologisk holdbarhet, dimensjonsstabilitet, hardhet og/eller UV-stabilitet.

Det modifiserte trevirket skal ikke være giftig eller skille ut giftige stoffer ved bruk.

Det skal kunne håndteres som ubehandlet trevirke og ikke frigi giftige stoffer etter endt levetid (som avfall eller ved resirkulering).

(Kilde: «Miljøanalyse av trefasader», rapport fra SINTEF byggforsk, Norsk Treteknisk Institutt og Norsk institutt for skog og landskap)

Les også: Linda innreder utenfor boksen

Om Kebony

Kebony AS har utviklet en metode for modifisering av tre som et alternativ til tradisjonelt impregnert virke og tropisk tømmer. Varighet, vedlikeholdsfrihet, tekniske kvaliteter, estetikk og miljø er de viktigste argumentene for produktene.

Priseksempler, terrassebord 28 x 120 mm: kobberimpregnert norsk furu kr 122, sibirsk lerk kr 373, Kebony furu kr 406.

Kebony har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, og er blitt omtalt i blant annet Wallpaper, BBC, CNBC, Financial Times, Washington Post, Discovery Channel og Deutsche Welle.

Kebony er blitt nominert til, og har vunnet, priser for miljø og innovasjon. CNBC har kåret bedriften til den 20. mest kreative i Europa.

Selskapet har en rekke patenter på teknologien, og har tatt ut disse i strategiske land rundt om i verden.

Kebony har produksjon i Skien.

Utenom Skandinavia er de viktigste markedene Frankrike, England, Tyskland, Korea og USA.

Ca 60 personer arbeider i Kebony.

Produktene fremstilles hovedsakelig av vanlig furu, lønn og furusortene Southern Yellow Pine og Radiata Pine – og brukes både ute og inne.

Bruksområdet spenner fra kledning, terrasser og tak til brygger og industrielle produkter som vinduer.

(Kilde: Kebony AS)

Arkitekten ønsket et materiale som kunne gi et helhetlig og stramt uttrykk. Valget falt på kebonisert Southern yellow pine (amerikansk furu), som kan kuttes svært nøyaktig. Foto: Ntb/Scanpix
- Da vi satte opp huset, var det ganske mørkt brunt. Det blir påvirket av værforholdene, sier Arff. På bildet ser vi tremateriale som har stått beskyttet under tak, ved siden av tremateriale som har vært mer væreksponert. Foto: Ntb/Scanpix