- Det elektriske arbeidet kan sette menneskeliv i fare, sa el-takstmann Jon Henrik Leere i Norsk Elektro-Kontroll etter å ha gått gjennom Frogner-leiligheten høsten 2013.

Den tilsynelatende «strøkne» leiligheten som kostet eierne 8 millioner viste seg å ha et elektrisk anlegg utenom det vanlige. Utbedringer vil koste omkring 750 000 kroner, mente Leere.

Nå har eierne, Kåre Verpe og Elisabeth Parmeggiani, blitt enige med eierforsikringsselskapet om en sum: De får 650 000 kroner for feilene som har blitt avdekket.

I utgangspunktet ville ikke eierforsikringsselskapet Amtrust/Norwegian Claims Link (NCL) betale ut noe.

- I første omgang fikk vi ikke noe tilbud, de benektet ansvar og ville ikke dekke kostnadene. Det var mye tull, dårlig informasjon og mye frem og tilbake. Hvorvidt saken bevisst er trenert kan jeg ikke svare på, men vi måtte ta konsekvensene, sier Kåre Verpe til oss.

Verpe vil understreke at selger av leiligheten ikke har noe med feilene å gjøre.

Les også:Dette badet måtte rives helt opp

Har du opplevd noe lignende? Send oss en epost!

Kostet nesten en million

Ekteparet flyttet aldri inn i leiligheten, fordi de elektriske feilene måtte utbedres først på grunn av brannfare.

Kåre Verpe forteller at ekteparet har betalt nær én million kroner for utbedringer, rapporter, advokathonorar og midlertidig bolig.

Ifølge Verpe og Parmeggianis advokat, Tone-Lise Pettersen i Bing Hodneland, fastholdt NCL at skadene ikke var omfattende og alvorlige nok til å utgjøre en mangel helt frem til 18. november 2013. Etter den datoen snudde NCL.

Leiligheten er solgt med en «som den er»-klausul i henhold til avhendingslova § 3-9. Dette innebærer at leiligheten må være i vesentlig dårligere stand enn det kjøper har grunn til å regne med, for at feilene skal utgjøre en mangel.

- Feilene som heftet ved det elektriske anlegget var så alvorlige og kostbare å utbedre, at de etter min mening helt klart falt innenfor loven og vilkåret «vesentlig dårligere stand», sier advokat Pettersen.

For å vurdere feilene er taket med stukkatur revet, i tillegg til noen av veggene.

I leiligheten var ifølge el-takstmannen samtlige 96 downlights ulovlige og feilmontert, hver og en lampe ga fra seg en temperatur på 225 grader oppover mot naboen. Brannskillet mot naboen var dessuten ødelagt flere steder.

El-takstmann Jon Henrik Leere fant blant annet disse feilene:

- Alle tilkoblingene i taket ulovlige, det er teipet og stripset skjøteledninger over himlingen.

- Ledninger på veggen er sparklet over, elektriske bokser på veggen er sparklet over og der lå det også strømførende ledninger.

- Koblingsboksene flere steder er montert over himlingen, som ikke er tilgjengelig for ettersyn, og tettet igjen med teip.

- Brytere og stikkontakter er felt rett inn i treverket. De skulle hatt godkjente beskyttelsesbokser.

- Dimmeren på soverom gnistrer på grunn av stor belastning og dårlig kontakt. Alle dimmere må byttes.

Les også:- Vi trodde vi flyttet inn i en helt fin og klar leilighet

Takket nei til første tilbud

Først etter takstrapport nummer tre, samt prosessvarsel (fra advokaten, red.anm.), foretok NCL en ny vurdering av saken, forteller advokat Pettersen.

Etter å ha fått en ny takstmann på banen kom NCL med et tilbud. Det takket Verpe og Parmeggiani nei til.

- Tilbudet var for lavt sammenlignet med størrelsen på det økonomiske tapet og utbedringskostnaden, og kunne ikke aksepteres, sier Pettersen.

Verpe og Parmeggiani saksøkte da NCL, og saken skulle opp i retten 3. og 4. mars i år. Uken før hovedforhandlingen tok NCL initiativet til å forsøke å løse saken utenomrettslig, og forhandlingene endte i et forlik på 650 000 kroner, ifølge Pettersen.

- Etter min mening var det helt nødvendig å ta ut stevning for å komme frem til et forlik i saken, sier Pettersen.

- Var ikke grunnlag for ansvar

Skadeoppgjørselskapet Norwegian Claims Link (NCL) behandler kravene som rettes mot Amtrust under deres eierskifteforsikring.

- Da kjøper først fremsatte kravet, var det ikke grunnlag for et ansvar hos selger. Det ble imidlertid foretatt nye og grundigere undersøkelser, og disse viste at skadene hadde et annet og større omfang enn det som først ble beskrevet, sier Victoria van der Lagen-Larsen, advokat og leder for prosedyreavdelingen i NCL.

- Da NCL gjorde en ny vurdering med dette som utgangspunkt, konkluderte vi med at det var grunnlag for utbetaling, sier van der Lagen-Larsen.

Hun legger til at de ikke er enige i at Verpe/Parmeggiani måtte ta ut stevning i saken for å komme frem til et forlik.

- Begrunnelsen for at kjøper og selger kom til enighet var basert på nye dokumenter som ble lagt frem i saken etter at stevning var tatt ut, sier van der Lagen-Larsen.

Les også:Da rottene skulle fjernes, ble det oppdaget flere feil

- Kunne ikke vært løst raskere

Amtrust og NCL er fornøyde med sakens utfall, ifølge van der Lagen-Larsen.

Hun vil ikke gå med på at saken kunne vært løst raskere.

- Hvis det kommer nye opplysninger på bordet etter at kravet er fremstilt, slik som i denne saken, er det naturlig nok med på å forlenge saksbehandlingstiden noe, sier van der Lagen-Larsen.

- Vi har stor forståelse for kjøpers situasjon og ønske om rask avklaring, men vi kan forsikre om at saken er behandlet slik den skal. Vi tilstreber alltid en effektiv behandling, og denne konkrete saken er behandlet svært grundig og effektivt fra første stund. Saken er omfattende, og det har vært behov for fagkyndig bistand både innenfor byggeteknisk og elektro, sier van der Lagen-Larsen.

Stillfullt, men livsfarlig på Frogner. En elektriker oppdaget feilene i forbindelse med flytting av kjøkkenet. Foto: Faksimile/Montasje
Flere steder over himlingingen var det svimerker i taket. Foto: Jon Henrik Leere
Flere steder over himlingingen var det svimerker i taket. Foto: Jon Henrik Leere
Skjøteledninger og stikkontakter var stripset og teipet fast over himlingen. Foto: Jon Henrik Leere
Det er montert 96 downlights, som hver enkelt avgir 225 grader opp mot naboen. Foto: Jon Henrik Leere
Ledninger er bøyd for å tilpasse retningen på dem.
Himlingen er revet flere steder for å få oversikt over det elektriske arbeidet. Foto: Jon Henrik Leere