Beboerne i blokkleilighetene i Ladegården i Bergen ble kastet ut i et økonomisk mareritt da det ble oppdaget store setningsskader i bygget i 2009.

Etter å ha tapt mot kommunen i Gulating lagmannsrett (se faktaboks til høyre), satt de igjen med stort verditap.

Anbefalt fraflyttet

Flere av leilighetene er anbefalt fraflyttet. Espen Amble og samboeren evakuerte i 2009 og har leid i nærheten siden.

De kjøpte for 1,5 millioner kroner i 2006. Nå prøver de å selge aksjeleiligheten for 400.000 kroner pluss 134.000 i fellesgjeld.

De har fått bud på prisantydning fra et utenlandsk par, men nøler med å selge.

Det har ingenting med størrelsen på budet å gjøre.

I salgsoppgaven heter det at leiligheten er anbefalt utflyttet, men budgiveren har planer om å flytte inn.

Det står også at «utbedringer av skader i bygget og grunnen er ikke vurdert til å være teknisk eller økonomisk forsvarlig å gjennomføre ifølge takst».

«En svært spesiell situasjon»

- Det er en svært spesiell situasjon. Jeg har ikke vært borti noe liknende siden jeg begynte som megler i 1999. Men som megler skal jeg gi uhildet hjelp både til kjøper og selger. Vi må forsikre oss om at begge parter blir ivaretatt. Ingen ønsker en ytterligere tvist, sier Bergstø-Nygaard.

- Det er ikke bare å sparkle. De må være klar over at huset kan bli revet, så jeg er på jakt etter den rette kjøperen. Jeg tror ikke selger er tjent med at kjøper kanskje kommer tilbake om to år for å heve kjøpet - det ville være et veldig uheldig utfall.

- Men dere har jo opplyst om manglene?

- Jeg må prøve å gjøre det slik at selger kan legge dette bak seg. De er opptatt av å få en riktig avgjørelse, sier megleren.

Moralsk side

Ingvild Bergstø-Nygaard sier de har diskutert problemstillingen før leiligheten ble lagt ut, og at selger får bistand fra advokat.

Herregud. Jeg vet hvordan vi har hatt det.  Jeg vil at noen skal kjøpe på rette premisserSelger Espen Amble

Espen Amble sier saken har en moralsk side.

- Jeg har levd med dette i fem år. Jeg vil ikke lure noen, sier han.

- Mange hadde kanskje tatt pengene og løpt?

- Herregud. Jeg vet hvordan vi har hatt det.  Jeg vil at noen skal kjøpe på rette premisser. De er ikke norske og jeg vet ikke hvor mye de forstår av situasjonen, sier Amble.

Snudde i døren

Det var rundt ti stykker på visning, og flere snudde ifølge megler i døren da de ble klar over heftelsene. Men ikke alle.

Et av alternativene for Bybanen til Åsane er nemlig tunnel gjennom Sandviken. Da må bygget rives. Det gir sjanser for et godt kjøp.

- Bybanen kan redde beboerne. Dersom denne traseen velges, vil dette bety en høyutnyttelse av tomten i Ladegårdsgaten. Noe som igjen trolig vil bety at man får en god pris for tomten, sa advokat Jakob Chr. Christensen i advokatfirmaet Kyrre til BT i fjor.

- Dersom bygget blir revet, eier man en andel i en av Sandvikens mest attraktive tomter, sier megler Ingvild Bergstø-Nygaard.

Tre solgt

I nabogården (nummer 72) ble det solgt en leilighet sist uke, men kjøper skal ikke bo der.

Dette var den siste av tre som et forsikringsselskap har kvittet seg med i løpet av de siste månedene.

- Det var flere interessenter. Den gikk like i overkant av prisantydning, sier daglig leder Dag Jonny Johannessen i DnB Eiendomsmegling.

Johannessen beskriver salgsoppgaven som «veldig omfattende med info om alle scenarioer om bygningene».

- Det var nesten en bok, og det er mest investorer som har vært inne i bildet. Det er folk som plasserer penger fordi de ser at det kan komme en fornuftig løsning på sikt. Uansett vil ikke verdien forsvinne. Spørsmålet er hvor  lang tid det går før det skjer noe, sier han.

Kjøperen skal også være interessert i Ambles leilighet, men har ikke lagt inn bud.