Gangen fra kjøkken- og spiseavdelingen, fungerer som en lekegang. Alle rom er godt utnyttet, legg merke til bokhyllene til venstre. Foto: Karen Gjermundrød

Barnelatter kan høres langs kaia i Borneokade, et rolig nabolag lokalisert i det nordøstlige havneområdet av Amsterdam. Toppen av et grønt tre skimtes fra midten av en av husbåtene. Dette er hjemmet til familien de Monchy Hannema.

Da kunstneren Laura de Monchy ble gravid med kjæresten restauranteieren John Hannema, var tidspunktet inne for å avgjøre hvor de skulle etablere et felles hjem. Laura bodde allerede i en liten husbåt, og ville ikke flytte inn til Amsterdam sentrum der John hadde basen sin.

- I båten min kunne jeg omtrent ikke stå oppreist, og den var litt som en mørk kjeller. Derfor begynte vi å se på muligheten for å skaffe oss en større båt, og fikk heldigvis solgt min gamle rett før finanskrisen, forklarer Laura de Monchy.

Les også: Råte og mugg stoppet ikke Ole og Nelly fra å bygge opp huset igjen

Som en åpen skoboks

Deres øyne falt på en 40 meter lang Spitz, en nypensjonert fraktbåt fra Belgia. De fikk kjøpt båten fra de første eierne som selv fikk den bygd for cargotransport på 50-tallet.

Båttypen Spitz er opprinnelig konstruert for frakt i de franske kanalene.

I sommerferiene pleide de forrige eierne å fylle opp lasterommet med vann så det ble som et eget basseng i båten hvor hele familien badet med luftmadrasser mens de var til sjøs. Det var deres beste ferieminne.

- Vi fant båten på nettet, og ville ha denne typen på grunn av høyden. Den var som en åpen skoboks. Med en åpen løsning kunne vi bygge hva som helst, og alt du ser her i dag er bygget, sier John.

Paret ønsket at skipet skulle forbli navigerbart, uten å endre motor, styreinstallasjon eller andre aspekter knyttet til sikkerhet og sertifisering av skipet. Foruten styrehuset og kapteinshytta var det store lasterommet i båten i utgangspunktet et åpent tomt skall.

I samarbeid med Lauras bror i BBVH Architects Rotterdam tegnet paret sitt kommende hjem. Det primære målet var å lage en lys og luftig husbåt.

Ofte kan husbåter være noe mørke og dystre. For å unngå dette fikk de ideen om å bygge et uterom i form av et glasshus i midten av båten, i tillegg til å sette inn 18 overdimensjonerte runde vinduer og 10 takvinduer.

- Vi fikk kuttet ut og satt inn store, spesiallagde vinduer med 50 cm diameter, og det var kanskje den dyreste investeringen. Men vi vil ha lys og visuell kontakt med vannet så vi hele tiden kan ha følelsen av å være i en båt, forklarer Laura.

Det tok paret cirka et år å bygge om båten med hjelp fra profesjonelle håndverkere. Ombyggingen var ferdig i 2008.

Først ble den innvendige stålstrukturen bygget og kvalitetssikret på skipsverftet.

Stålveggene i lasterommet ble så dekket med 10 cm isolasjonsskum før tak og vegger ble dekket med lyse treplater i kryssfinér. På toppen av isolasjon og rør er det støpt sementgulv med gulvvarme, toppet med polyester. Båthjemmet er i dag koblet til det offentlige sanitærsystemet.

- I og med at båten har lite skap og lagringsplass måtte vi virkelig tenke praktiske løsninger. Alle rom er utnyttet. Det er for eksempel skoskap i trappen, og uteplassen er bygd opp 60–80 cm over gulvet med lagringsrom under. Og båten flyter fortsatt! ler John.

Fosta (5) og Vonk (1) stortrives om bord, og vennene elsker å komme på besøk. Om sommeren er det bading rett fra det flytende hjemmet.

Les også: Tegnet boligen på matpapir. Se hvordan det ble!

Barnevennlig med pæretre

Glasshuset i sentrum av båten gir familien et usjenert uteområde under åpen himmel, noe de ikke har angret på.

- Laura ville ha et utendørs badekar, mens jeg drømte om å ha et pæretre, for å få følelsen av å ha en hage. Sikkerheten til barn er selvfølgelig en utfordring om bord på en båt, men uteplassen midt i skipet har vært en ideell måte å gi barna et utendørs lekerom uten faren for å falle over bord, forklarer John.

Når barna er inne i båten har de ikke muligheten til å gå ut noe sted. Vinduene er laget med sikkerhetsgitter utformet av Laura. Designet er inspirert av gamle nederlandske gårdshus som ofte ble bygget med et vindu i samme mønster oppe ved taket.

- Vinduene er selve kunsten på veggene våre. Ingen andre ting passer inn her, sier Laura.

Selv elsker hun redesign og virker som smykke, glass og porselenskunstner, i tillegg til å være gartner på Johns restaurant. På stuebordet står blant annet et østersskjell på stett med fingersalt i, og vaser satt sammen av gammelt glass og porselen, alt Lauras håndverk.

Når man kommer inn i båten kommer man rett inn i en kombinert stue, spisestue og kjøkken, som til sammen utgjør cirka 70 kvadratmeter.

- Jeg er kokk og ønsket meg et stort, åpent kjøkken med gassovn og arbeidsbord. Arkitektene designet kjøkkenet sammen med oss, og det hele var en organisk prosess, forklarer John.

Visjonen med båtens design var at alt skulle være transparent og i kontakt med alt. Oppholder du deg på kontoret kan du fortsatt se gjennom vinduet hva som foregår i stuen og kjøkkenet, en idé som fortsetter inn i patioen, til barnas soverom og inn til badet.

- Vi hadde aldri trodd sluttresultatet skulle bli så bra. I starten da vi hadde flyttet inn føltes det som om vi var i et annet land, som om vi var på ferie hele tiden, smiler John Hannema.

Les også: Pusset opp for 384 millioner. Bli med inn!

En liten lekekrok er topp, synes Fosta og Vonk. Foto: Karen Gjermundrød
Barnerommet har spesialbygde senger, og fungerer også som stellerom. Vonk leker i sengen si. Foto: Karen Gjermundrød
Mens John tok ansvaret for utformingen av kjøkkenet var badet Lauras ansvar. Da ble det kanarigule fliser. - Jeg elsker gult. Hver dag da jeg kommer inn på badet blir jeg glad, sier Laura. Foto: Karen Gjermundrød
- Vi fant båten på nettet, og ville ha denne typen på grunn av høyden. Den var som en åpen skoboks. Foto: Karen Gjermundrød
Kapteinhytta foran leies ut som en selvstendig minihybel, med eget bad. Familien ønsker nå også å leie ut den moderne delen av båten om sommeren mens de er på ferie. Foto: Karen Gjermundrød
Her er familiens ombygde fraktbåt og flytende hjem. Foto: Karen Gjermundrød
Det bor flere andre barn i båter i nabolaget, og gaten langs kaien er ofte full av barn og lek. Foto: Karen Gjermundrød