Noen ville kalt den monstrøs, høyspentmasten som strekker seg mot himmelen i utkanten av tomten til Marit (66) og Odd Torset (68) på Jar i Bærum. Men selv klager de ikke.

- Om den ikke har vært en velsignelse, har den i hvert fall vært utgangspunktet for at vi kunne lage denne hagen, sier Odd, og slår hånden ut mot en stor hage med nyslått plen, en rekke sittegrupper, småhus og kreative innfall.

Det er ikke tillatt å bygge boliger nærmere enn 24 meter fra høyspentmaster, men Odd og Marit er ikke bekymret.

- Alle som har bodd rundt her, er blitt over 90 år gamle, sier Odd.

- Vi sier den er kraftgivende, supplerer Marit.

Bestefaren til Marit kjøpte i sin tid tomten for en billig penge, og da Marit vokste opp, var den et gjengrodd naturområde – en tilleggstomt til hagen.

- Tomten var ikke så mye verdt siden det ikke var mulig å bygge på den, men for oss er den blitt veldig mye verdt nå, sier Marit.

I 1997 satte Marit og Odd opp en snekkerbod. Derfra snekret de seg gjennom villniset. Samme sommer murte Odd tre vegger og utepeis på en platting i det andre hjørnet av hagen. Taket er tørrgran fra Numedal, patinert av tidens tann, den ene veggen står åpen ut mot hagen. Kurvsofa med dype puter, teppe på gulvet og småpynt på veggene gir stuefølelsen ute. Et nett de trekker for om natten hindrer katter i å komme inn.

Varmeelementer på baksiden av tømmerstokken i taket, sammen med peisen, gjør det mulig å oppholde seg i "utestuen" til langt utpå høsten.

- Her har vi hatt fordrink til lutefisken i desember, forteller Marit.

Vegg i vegg ligger utekjøkkenet, med innlagt vann, kokeplater og det de måtte trenge av kopper og kar.

Flytter ut

Paret er svært fornøyd med hagen, og bruker den flittig.

- Vi flytter så å si ut om sommeren og lever her ute, forteller Marit.

De bor i annen etasje i en generasjonsbolig. De har sørget for at de slipper å gå inn for å hente ting de trenger eller for andre nødvendige gjøremål.

Foruten kjøkken og stue under tak, har en gammel utedusj i kobber fått nytt liv i en hjemmesnekret bås like ved «Weidemann-hjørnet». Navnet kommer av en dør de kjøpte brukt, som flasset på innsiden og lignet bemerkelsesverdig på kunstverkene av maleren med samme navn. Døren ble inngangen til blomsterboden til Marit, der planter settes inn for vinteren.

Litt lenger borte er det mulig å benytte seg av både utedo for damer og pissoar for menn. Utedoen var Marits 60-årsgave, og ble pakket inn med stor sløyfe.

Dobøtten tømmer de inne hos seg selv. I forlengelsen av utedoen har Odd en hobbykrok, der han kan kappe og sage og pusse uten tanke på støv og sagflis, som blåser vekk.

Om sommeren brukes imidlertid hobbykroken mer som sittegruppe. Også der er det puter på benken, og Odd har laget et bord av tre forskjellige tykke planker. Han har frest ut på norsk på ene siden og på engelsk for utenlandske venner på den andre: Oak, aspen, pine.

Bordets føtter stammer fra smijernsrekkverket til inngangsdøren hos Marits foreldre.

Som en inngang til plassen har de lagt ned en steinplate fra peisen Marits foreldre hadde, der Marit og søsteren har risset inn initialene til tidligere forelskelser.

- Her tramper jeg på Marits tidligere forhold, sier Odd og ler, mens han stamper foten hardt ned.

Gullfiskdam

I et hjørne av hagen ligger «Løvenskiold-hjørnet», med mer verktøy.

- Ethvert hjem må ha en betongblander, sier Odd, åpner døren og viser frem det nødvendige utstyret.

Hver sommer har han dessuten leid en minigraver. De har lagt strøm og vann under bakken, slik at de har strøm- og vannuttak der det trengs. For eksempel må de jo ha vann til å fylle opp gullfiskdammen, der seks gullfisker gjemmer seg under en stor stein og vannet risler avslappende fra en liten fontene.

Selve dammen var ingen sak, sier de: Et gravd hull, en gummiduk, småsteiner fra Nord-Norge, der Odd er fra, og en vannpumpe fra blomsterbutikk. Som med mange av de andre tingene i hagen, var det Marit som bestilte: - Kan ikke du lage et basseng med minigraveren?

Odd har stort sett stått for det praktiske grovarbeidet. Marit tar seg av finishen og vedlikeholdet.

Fordi det er gøy

En hengekøye finnes i skyggen av lønnetreet. En hengestol fra Brasil dingler fra en såkalt davit; en slags kran man henger livbåter i, hentet fra en kondemnert båt i Måløy. Rustne vedovner kan fyres opp i hvis ønskelig.

Blant tingene Odd er mest fornøyd med, er et stort bord midt i hagen. Det består av en gigantisk fururot med en glassplate over. Roten stammer fra et tre som sto der garasjen står nå. Ifølge årringene fylte treet nøyaktig 100 år da det ble felt i 2004.

Odd brukte høytrykksspyleren i månedsvis for å få vekk jord og stein. Tørket ut, høvlet, pusset og oljet. Kappet til, slik at bordet fikk helt særegne bordbein.

- Ser du at det ser ut som en person i startblokken, på vei til å løpe? spør han.

Lekenhet og uhøytidelighet preger alt de har gjort og navnene de har funnet på, som «Vaterland»: Tidligere en ujevn liten fjellknaus som de jevnet ut, der de har støpt betong, lagt platting og satt to kurvstoler og et frokostbord.

- Man må sørge for at livet er i vater. Med denne er det, sier Odd.

Et annet eksempel er kjøkkenet: Det sto et furutre der tidligere. I stedet for å kappe treet helt ned, lot Odd det stå igjen cirka tre meter og bygget kjøkkenet rundt. Nå utgjør treet en hjørnestøtte samt opphengsmulighet. Hvorfor? Grunnen er god nok, og gjelder for det meste paret har skapt i hagen.

- For da har vi gjort noe morsomt, sier Odd.

Denne utedoen fikk Marit i 60-årsgave, da var den pakket inn med stor sløyfe. - Det er bare 40 prosent utedo, sier Odd, om dobøtten paret tømmer inne hos seg selv. På andre siden av veggen har de fått installert et pissoar for menn. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Det er ikke ofte Odd og Marit Torset bare ligger og slapper av. Det er som regel andre ting å gjøre i hagen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Marit ønsket seg fiskedam, så Odd laget en fiskedam. Med fontene. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
De tilbringer mest tid her, i stuen, med peis og varmeelementer. Fra tidlig sommer og til langt utpå høsten lever de stort sett her. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix