I sommer har jeg skjønt det: Ingen skjønnhetssøvn er lik dårlig stemning. Og lakenpose er ikke noe for meg.

Det gikk opp for meg i Danmark der familieflertallets dom over hotellet var knallhard. Det var røykfritt, men innrøkt, og det var spesielt å ha en vask med et armatur som sørget for vann i både vasken og dusjen. Det var lenge siden porselenet var hvitt og nytt, og flisene på veggen ... Hva skal man si? Som bookingansvarlig fikk jeg klar beskjed om at her skal vi ikke bo flere ganger.

Det skal være deilig å være norsk i Danmark, men skyene på feriehimmelen vår var mørke. Hotellet innfridde ikke forventningene, men hva får du når du er ute i siste liten og har et feriebudsjett å forholde deg til?

Og så tenkte jeg i mitt stille sinn:

- Når ble vi sånne kresne luksusdyr?

Vi snakker tross alt om en familie som ikke har rundvask av huset hver fredag og hvor gjester kan bli møtt av klesvask til tørk i gangen fordi vaskerommet er for lite til å ta unna alt skittentøyet. Soverommene våre vil aldri få terningkast seks i et interiørblad, men det siste året har vi investert i gode senger.

I Danmark prøvde jeg å være positiv: Hotellrommet var rent. Hotellet var sentralt. Sandstranda lå et steinkast unna, og ingen hørte kveldstrubaduren fra puben i førsteetasjen bedre enn oss. Heldigvis avsluttet han før leggetid, og vi kunne legge oss i rent sengetøy. Da oppdaget vi at madrassene var hard kost for ryggen, og skjønte at de neste dagene ble en støl affære.

Fra Danmark hadde vi nattseiling til Larvik på vei hjem. Båten var full, og uten sovestol kan jeg love deg at sengene på hotellet med ett framsto som rene lykken. Sånn tenkte jeg da jeg sov i sovepose på en luftmadrass i et klasserom noen uker senere også. Og det gjentok seg da jeg lå i en lakenpose på ei turisthytte et par helger senere.

Nå har jeg lært. Jeg trenger ikke silkelaken, dundyne eller luksusmadrass, men armslag og frisk luft – akkurat som på soverommet hjemme. Sommerens beste seng var et teppe av lyng langs en sti på tur i Trollheimen. Ingen luksus, annet enn en kopp med varm kaffe ved siden av meg. Nå er neste års ferie allerede booket. Sommeren er for kort til å sove dårlig.