Disse er fritt vilt

Kråkejakten er allerede i gang. Snart starter også jakten på måke.

Foto: Agnethe Weisser

Saken oppdateres.

Høstjakta starter så smått nå i august. I løpet av måneden åpnes det for jakt på både and, due, gås, voksne rådyrbukker og villrein. Men også mindre matnyttige arter kan jaktes.

Allerede nå er det åpent for å jakte kråke. I løpet av måneden starter også jakten på måke og beverrotte.

- De er rovdyr og de tar egg til hønsefuglene, forteller Tommy Lindquist i Stjørdal jakt- og fiskeforening.

I alt ble det skutt 7580 kråker og 1720 måker i Trøndelag i 2009 ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Ørland var den kommunen hvor det gikk flest kråker. I alt ble 840 kråker skutt der i fjor.

Lemenpulsen slår ikke mer

Tommy Lindquist er ivrig jeger selv, og forteller at både kråke, måker, ravn og andre rovfugler er en real plage for jegerne.

- Ja, men selvfølgelig gjør det mer monn å skyte måser rundt hyttefeltene på fjellet enn ute ved sjøen. Oppe i Lierne og i Meråker er det en del måker som holder til, og der finner vi ofte fugler med buken full av rypekyllinger, forteller Lindquist.

Et godt år for småviltjakt krever gjerne smågnagere. Derfor venter jegere hvert år på at det skal bli lemenår. I disse toppårene er det langt flere lemen enn i årene mellom.

Nå kan det imidlertid se ut til at det ikke blir flere lemenår på en god stund.

- Lemenpulsen har blitt ustabil. Smågnagerdynamikken har endret seg dramatisk. Vi vet ikke hvorfor, dette er en uløst gåte i økologien, sier forsker ved Norsk institutt for naturforskning, Nina Eide til gemini.no.

Hun spekulerer i om klimaendringer må ta skylden for at det ikke lenger blir lemenår. Små temperaturvariasjoner kan endre levevilkårene for smågnageren, og dermed gjøre det vanskeligere å få like store kull.

Skuddpremier på rovdyr

Dermed blir kråke-, måke- og annen rovdyrjakt enda viktigere for å få en god jaktsesong. Uten lemenår og store bestander av andre gnagere, vil rovdyrene gå etter egg og kyllinger til jegeres kjære matfugler som rype, and og due.

- Dette er viltstell vet du. Vi jakter kråke og måke ens ærend på grunn av viltstellet. Vi må forvalte, ikke bare ta ut, sier Tommy Lindquist i Stjørdal jakt- og fiskeforbund.

Flere kommuner har egne skuddpremier på blant annet kråke og måke.

I Nord-Trøndelag har jeger- og fiskeforbundet har skuddpremier på en rekke rovdyr. Jegerne sender inn føttene til blant annet rev, mårhund, ravn, kråke og måke. Hvert av dyrene gir poeng, og jegerne kan vinne både hagle, jakttårn og lyddemper.

Lindquist vet ikke andre bruksområder for disse rovfuglene. Å spise måke har han i alle fall aldri gjort.

- Nei, men det er sikkert noen raringer som gjør det også, sier han.

Hva så med kråkene og måkene som hindrer nattesøvnen eller er til annen sjenanse? Har du jegerkort, grunneiers tillatelse og følger jaktreglene er det ingenting i veien for at du kan skyte dem ned forteller Lindquist.

(Foto: Nils H. Toldnes)

Foto: Nils H. Toldnes

(Foto: Agnethe Weisser )

Foto: Agnethe Weisser

Vis debatt
comments powered by Disqus

Trykk her for debattregler

Gikk du glipp av disse?