- Vi ønsker å komme med en sterk anmodning om at all laksefiske i de større elvene som er tilknyttet Trondheimsfjorden opphører med en gang. Det gjelder i første rekke Gaula, Orkla, Nidelva og Stjørdalselva, sier regionleder Arne Roger Hansen i Miljøvernforbundet Midt-Norge.

Må stenge i flere år

I midten av juni skal det være midtsesongevaluering hvor forvalterne kartlegger situasjonen med tanke på sesongens fangst og innsig av laks.

- Det må til et strengt tiltak, og vi vil helst stenge lakseelvene i to-tre år fremover, sier Hansen.

Han hevder at innsiget av laks er mellom 50 og 70 prosent lavere i de fleste trønderske elvene sammenlignet med i fjor.

- Nå må forvalterne tenke på villaksen, og sette økonomien til side, mener Hansen, og har forståelse for at mange vil få redusert inntektene sine betraktelig.

- Katastrofe

Rune Krogdahl sitter i sekretariatet til Elvene rundt Trondheimsfjorden (ErT). Det er en paraplyorganisasjon for elveeierlagene i Nord og Sør-Trøndelag.Han mener elveeierlagene tok ansvar i fjor da de innførte kvote og fredet hunnlaksen.

- Det er dumt at de sammenligner med fjoråret, fordi det var kanskje tidenes beste junifiske. Det ble rekordfangst i enkelte elver, forteller Krogdahl.

Her kan du se bilder fra årets laksefiske

Miljøvernforbundet mener det er utbruddene av lakselus som har skyld i elendigheten. Smolten er sjanseløs når den kommer til Hitra og Frøya hvor det ligger oppdrettsanlegg.

- Dette er en katastrofe. Vi tror så mye som 99 prosent av smolten går i vei før de kommer tilbake til elva. Det skyldes lakselus og dødelige sykdommer som pankreassykdommen, forklarer Hansen, og krever at det blir lukkede anlegg hvor det er et fysisk skille mellom villaks og oppdrettslaks.

- Krisemaksimering av forbundet

Krogdahl i ErT innrømmer at det så langt i år har vært en dårlig sesong, men mener det blir feil å karakterisere det som «katastrofe».

- Det er ingen grunn til å krisemaksimere. Konsekvensene av tiltakene vi gjorde i fjor vil vises etter hvert, mener han.

Han holder til i Orkla, og han forteller at det var lite å melde hjem om de første ukene, men at det har tatt seg opp i det siste.

- Vi har passert fire tonn så langt, så det rusler og går. Dessuten er det mindre fiskere akkurat nå, sier han.

- Mister engasjementet

Dersom det blir et lengre forbud mot laksefiske, så frykter han at det blir lite engasjement igjen.

- Det vil ødelegge interessen og motivasjonen for å bruke fritid og ferie på elvene. Det legges ned en stor innsats hvert eneste år. Dessuten kan vi fort miste kontroll over hva som skjer i elvene, sier Krogdahl bekymret.