I 2012 mistet Sparebank 1 SMN Trondheim kommune som kunde til rivalen Danske Bank. Nå var tiden inne for å ta tilbake drømmekunden. Ifjor høst åpnet kommunen for en ny anbudsrunde. Trønderbanken var klare for å vinne signalkunden tilbake.

Men banken fikk anbudet avvist, og ble ikke en gang tatt med i kommunens vurdering av hovedbankforbindelse de neste fire årene, skriver dn.no (krever innlogging).

Forpliktet til å avvise

Kommunaldirektør for finans i Trondheim kommune, Olaf Løberg, mener kommunen hadde plikt til å avvise anbudet.

– Etter å ha mottatt tilbud fra flere banker og gått gjennom dem, fant vi at SMNs besvarelse inneholdt en del forbehold som gjorde at vi ikke kunne sammenligne det med de øvrige tilbudene. Derfor var vi forpliktet til å avvise bankens tilbud, sier Løberg til Dagens Næringsliv.

Løberg vil ikke kommentere hvilke forbehold det gjelder. Anbudene fra Nordea, DNB og Danske Bank ble godtatt.

Kommunen er en av de mest attraktive kundene i hele landsdelen. Løberg opplyser at kommunen et innskuddsvolum på rundt en halv milliard kroner, i tillegg til lånefasiliteter på flere hundre millioner kroner. En hovedbankforbindelse håndterer også kommunens fakturaer, utbetalinger og såkalt «cash management». Banken tilbyr også nettbank og verdipapirtjenester.

– Kommunen er en sentral aktør i Midt-Norge med betydelige likvide midler og finansielle plasseringer og er en interessant kunde for banken, sier bankens advokat Espen Bakken i advokatfirmaet Arntzen de Besche.

Beklagelig

Bakken sier at det har vært gjort forsøk på dialog med kommunen, og synes det er synd at saken nå ender opp i rettssystemet. Han mener det er naturlig at banken har stilt forbehold i sitt tilbud.

– Utgangspunktet er at Trondheim kommune på mange måter forsøker å sile alt av risiko over på bankleverandøren, og da har SMN presisert behovet for en reforhandlingsrett i kontraktsperioden. Med utgangspunkt i de presiseringene som er foretatt, mener vi at alle leverandørene har en slik rett på grunn av ekstraordinære endringer i markedet, uten at dette skal være gyldig grunn til å avvise anbudet, sier han til dn.no.

Banken ønsker å bli tatt inn igjen i konkurransen.

- Det er beklagelig at det ene tilbudet måtte avvises, men det er vi forpliktet til i henhold til innkjøpslovgivningen slik vi ser det. Vi ønsker bare å få en rettslig avklaring på dette, sier Løberg.

Olaf Løberg sier at kommunen ønsker å få en rettslig avklaring på saken.