– Vi synes det er synd at ikke flere norske familier griper den muligheten det faktisk er å være vertsfamilie, sier Marit Grønskei, generalsekretær i AFS Norge.

– Vi opplever ofte at mange føler de ikke har tid, eller at de kanskje er redde for ikke å være "bra nok", legger hun til.

19. august ankommer 135 utvekslingselever Norge. De skal gå ett år på en norsk videregående skole og bo hos en vanlig norsk familie. Over 30 av dem mangler fortsatt vertsfamilie, og tiden begynner nå å bli knapp.

–Utvekslingselevene er veldig spente på hvor i Norge de skal bo. Derfor lurer AFS Norge på om det er noen familier som vil dele sin hverdag med en utvekslingselev neste skoleår, forteller Grønskei.

Eksotisk

Hvert år reiser rundt 2000 norske videregåendeelever ut i verden på utveksling, mens tallet på elever som kommer til Norge ligger på kun rundt 250. Utveksling bygger på gjensidighet, og AFS Norge forteller at de gjerne skulle tatt imot flere enn de rundt 140 elevene som kommer hvert år.

–I fjor hadde vi hele 12 vertsfamilier i Trondheim - det var veldig bra! Så langt i år har syv meldt seg, så vi trenger fortsatt flere fine vertsfamilier i Trondheim, forteller Mari Furuseth Olsen, som jobber med rekruttering i AFS.

– Mange av elevene forteller at de gjerne vil til typiske norske landskap. Og vi ønsker litt regional spredning slik at ikke alle ender opp i Oslo og Bærum. For elevene er det eksotisk å komme ut i den norske naturen, sier hun.

AFS søker etter alle typer familier som kan ta imot en elev.

–Det trenger ikke være den typiske kjernefamilien med barn, men gjerne også enslige, homofile par eller pensjonister. Vi er opptatt av å speile mangfoldet i samfunnet, og alle familier er derfor velkomne til å søke om å være vertsfamilie hos oss, sier Mari Furseth Olsen.

–De fleste har veldig gode opplevelser med å bli kjent med nye kulturer og mennesker. Mange forteller også at de lærer en del om seg selv som familie. De blir mer oppmerksomme på sin egen kultur og ser hva som er typisk for seg selv, utdyper hun.

Lære norsk

Utvekslingselevene som kommer til Norge skal lære seg norsk. Derfor kan det ofte være lettere hvis vertsfamilien ikke snakker så godt engelsk; da vil fokuset på at utvekslingseleven skal lære seg språket bli enda større. Skoleplass fikser AFS. Mari Furuseth Olsen, forteller at de typiske vertsfamiliene ofte har vært med på utveksling før.

–Noen familier har barn som har vært utvekslingselever og noen har selv vært med på programmet så langt tilbake som på 70–80 tallet.

– Vi baserer oss på lokallag. Der får alle en lokalkontakt man henvender seg til. Slik får både elevene og vertsfamiliene støtte og oppfølging, forklarer hun.

Knytte bånd

AFS har sitt utspring i American Field Service, et frivillig ambulansekorps som fraktet sårede fra slagmarken i Europa under de to verdenskrigene. Ambulansesjåførene erfarte at personlig kontakt over landegrensene bidro til forståelse og vennskap. De ønsket å bidra til å knytte bånd mellom mennesker fra ulike kulturer og være med på å forhindre at de nok en gang måtte ut med ambulanser på en ny slagmark.

–Familiene trenger ikke ha barn, men de må ha et ønske om å lære noe og gi noe tilbake. De trenger kun å stille med husrom. Det er ikke forventet at vertsfamilien trenger å ta med eleven på så veldig mye aktiviteter, men heller vise fram hva norsk hverdagsliv består av, avslutter Furuseth Olsen.

Les også: Bekymret for at skoletilbud forsvinner

- Styret vil kjempe for skolen med nebb og klør

Til Trøndertun for å finne talentene

Bruker sommerferien på å lære matte

Nikolai Amdahl408 61 135nikolai.amdahl@adresseavisen.no

Generalsekretær i AFS Norge, Marit Grønskei, oppfordrer vertsfamilier i Trøndelag til å melde seg. Foto: AFS Norge
Mari Furuseth Olsen rekrutterer vertsfamilier over hele landet. AFS mangler fortsatt familier i Trøndelag, som kan gi tak over hodet til en internasjonal elev. Foto: Privat
Yizhu fra Kina er blant elevene som mangler vertsfamilie i Trondheim. Foto: AFS Norge
Javiera fra Chile trenger en vertsfamilie i Norge. Kanskje kan hun bo hos deg? Foto: AFS Norge
"Norge er kjærlighet" synes Marisol fra Chile. Foto: AFS Norge
Få verden inn i stua - bli vertsfamilie. Foto: AFS Norge
Mariusgenser er omtrent et obligatorisk plagg etter ett år i Norge. Foto: AFS Norge