Geir Ove Strandstad tok med seg datteren Ranja (7) og kona Inger, samt hundene Frankie og Tailtip, på tur ved sjøen i Hasselvika. Det var Fosna-Folket som først omtalte saken.

- Hadde vi ikke oppdaget flåtten, hadde vi kommet til å legge oss med hundene i senga. Da ville vi virkelig ikke ha sett ut til morgenen, sier Strandstad.

Men det var umulig å ikke oppdage blodsugerne. Etter en drøyt 200 meter lang tur, langs traktorvei fra bilen og ned til de gamle militære bunkerene ved Årlotten i Hasselvika snudde de.

- Vi skulle egentlig på fisketur, men det mørknet og vi skulle hjem igjen.

Kjente at det kravlet

- Først i det vi skulle gå inn i bilen, så jeg at det kravlet. Kona kjente dem og jeg så mange på henne. Hun hadde flått på kinnet, på hender og på brystkassa.

Strandstad plukket av dem han så, før de kjørte videre. Men det sluttet ikke å kravle og klø. Derfor stoppet de på vei hjem til Sørbotn i Rissa.

- Jeg skrudde på taklyset og vi fant enda fler. Også på meg og litja, sier Sandstad.

Da de kom hjem var det full gjennomgang av både mennesker og dyr i skarpt lys.

- Vi holdt på halve natta. Det var helt ille.

Hundene hadde flest

De to hundene var absolutt de med flest blodsugere på seg. Både Frankie, en kinesisk nakenhund med pels og Tailtip, en kinesisk nakenhund blandet med puddel, hadde rikelig med flått i den krøllete pelsen.

- Vi fant godt over 60 stykker på hver hund og enda fler neste dag. Kona hadde 10-11 tilsammen, jeg 4 og dattera et par stykker. De hadde ikke rukket å bite seg fast på oss, men hundene hadde flere som satt fast, sier Strandstad.

De hadde vært på fjellet dagen før uten å se en eneste flått.

- Det blir ikke flere fisketurer ved sjøen på oss. Ikke før til vinteren, sier Strandstad, som er nytilflyttet i Rissa.

Flåttmiddel hjalp ikke

Familien tok hundene til veterinær for å sjekke dem etter opplevelsen.

- Dyrlegen sier at det er omkring 10 prosent av flåtten som bærer smitte. Dersom hunden får borreliose vil den få muskeltrøbbel, men det finnes medisiner som hjelper, sier Strandstad og føler seg betrygget.

Det han derimot advarer sterkt i mot, er flåttmiddel fra dyrebutikk eller apotek.

- Vi hadde på middel fra dyrebutikk en liten uke før turen. Det hadde ingen effekt. Dyrlegen sa at heller ikke det apotekene selger er sterkt nok.

Nå har Frankie og Tailtip fått flåttmiddel av veterinæren. Kraftige saker. En giftig olje er dryppet mellom skulderbladene på dem, og det skal vare en måned.

To typer flått

Flåtten Geir Ove Strandstad plukket av familien sin var av to typer.

- De var forskjellige. Vi hadde noen små røde, som virket kjappe og hissigere og noen svarte, late, sier Strandstad som har levd i 36 år uten å få en eneste flått på seg. Foreldrene bor også i Rissa, men har heller ikke opplevd flått mer en en gang.

- Nei, dette var helt vanvittig, sier Geir Ove Strandstad. Og han legger til at det skal litt til for å ta livet av insektene.

- Vi har lagt dem på matolje, da dør de. Ikke en gang flere døgn i fryseren, er garantert for å knekke flåtten.

Befengt: Hundene Frankie og Tailtip samlet i overkant av 120 flått på de små kroppene sine. Foto: PRIVAT