Nils Åge Aune (51)

Fra Inderøy.

Cand.theol. Menighetsfakultetet 1990

Feltprest – Steinkjersannan 1990 – 1991

Misjonær i Japan for Norsk Luthersk Misjonssamband 1993 – 1995

Vikarprest, kapellan, sogneprest i Verdal 1995 – 2006

Prost i Sør-Innherad prosti 2006 -

Han har sittet i styret for Stiklestad Nasjonale Kultursenter siden 2006.

1) – Jeg ønsker å være med å påvirke utviklingen i Den norske kirke framover, i en kirke som står på terskelen som en fri folkekirke. Jeg ønsker å bidra til at Kirken tar viktige og dristige valg og bruker sine ressurser på en riktig måte.

Jeg har lært Nidaros bispedømme å kjenne som et bispedømme med stor teologisk takhøyde og med svært ressurssterke og dyktige medarbeidere. Det ville være et privi legium å få lov å lede disse.

2) – Den viktigste utfordringen Kirken har er at vi alltid må stå på de utsattes side. Når vi gjør det, er Kirken på sitt aller beste. Å tale de utsattes sak må være vårt varemerke. Som kirke skal vi bidra til å utfordre samfunnet og politikerne. Vi blir troverdig som kirke når vi går i Mesterens fotspor og lever ut evangeliet i ord og handling.

3) – Min visjon er at Den norske kirke skal være med å bygge og påvirke det samfunnet vi er en del av. Kirken må være en tydelig offentlig stemme i samfunnet. Jeg synes den nåværende Nidaros-biskopen Tor Singsaas har vist oss en viktig vei på det området.

4) – Jeg legger vekt på at det å være Guds barn handler mer om «å være enn å gjøre». Det er et viktig budskap for vår tid som er preget av «generasjon prestasjon». Det finnes nåde, kjærlighet og et sted å høre til. Det særpreger min forkynnelse. Jeg er opptatt av at Kirken ikke er et meningsfellesskap, men et trosfellesskap.

5) – Jeg ser på meg selv som en brubygger, og ønsker å være det både innad i egen kirkeorganisasjon og i forholdet til andre kirkesamfunn. At jeg er «innfødt» i Trøndelag og kjenner kirkevirkeligheten godt er en viktig kompetanse for meg i det å være brubygger. Jeg er en person som skaper gode relasjoner rundt meg. Når vi arbeider sammen, og jeg møter mennesker med ulike oppfatninger i forskjellige spørsmål, er jeg opptatt av dialogen.

Ragnhild Jepsen (47)

Fra Ål i Hallingdal

Cand. theol. Menighetsfakultet 1995

Praktikum Menighetsfakultetet 1997

Kapellan Åmot 1997 - 2003.

Kapellan Nidaros domkirke og Vår frue sokn 2003 - 2006

Sokneprest Nidaros domkirke og Vår frue sokn 2006 - 2011

Domprost Nidaros domprosti 2011 -

Styremedlem i Olavsfestdagene 2008 -

Styremedlem og nestleder i Nidarosdomens Guttekor

Styremedlem Den Lutherske kyrkja ved dåpsstaden i Jordan, Evangelical Lutheran Church of Jordan and The Holy Land

1) - For meg er forespørselen fra Nidaros bispedømmeråd både en utfordring og et kall. Å ta på seg nye og større oppgaver innen Kirken er en prosess hvor man modnes etter hvert. Når jeg ble spurt om å stille som kanidat, har jeg tenkt at det er ett uttrykk for at jeg kanskje har det som skal til for å bli biskop. Derfor takket jeg ja.

2) - Noe av den største utfordringen er å gjøre kirken relevant for alle mennesker. De skal kjenne at kirken er et sted for glede og sorg, ja for hele livsløpet. Vi må være viktig i livet til folk og nær i hverdagen deres, og gi svar på menneskers lengsel. I Nidaros opplever Kirken i de fleste menigheter en synkende oppslutning om dåp og konfirmasjon. Utfordringen blir å få flere til å ta del i kirkelige handlinger og gjerne også øke oppslutningen om gudstjenestene. Vi må legge til rette for at alle som søker kirken kjenner seg velkommen og hjemme, og at de er ønsket.

3) - Min visjon er håpet om at Kirken skal ha så gode kår at den kan vise livskraft. Evangeliet må forkynnes på en slik måte at de som lytter føler at det angår deres liv. Samtidig må Kirken fortsette det gode arbeidet med å være en viktig aktør i samfunnsdebatten, en tydelig stemme som snakker sant når menneskeverdet og skaperverket er truet.

4) - Jeg er glad i å forkynne og er en prest som er glad i å snakke om nåden, det å kunne ta imot uten betingelser. Nåden er kjernen i evangeliet og det Jesus representerer. Jeg er også opptatt av å anerkjenne det alminnelige i oss, som spor av Gud og Guds nærvær i oss. Jeg snakker også mye om håpet om en ny himmel og en ny jord.

5) - Jeg tror jeg har en god evne til å kommunisere med folk og det å kommunisere et budskap. Jeg mener jeg kommuniserer på en måte som skaper tillit og troverdighet.

Kristine Sandmæl (47)

Fra Moss.

Cand.theol. Menighetsfakultetet 1996

Praktikum Menighetsfakultetet 1997

Ettåringstjeneste KFUK/KFUM Nordland 1989 - 90

Hjelpelærer i gresk Menighetsfakultetet 1994-95

Prestevikar i Vågan 1996

Prostiprest i Lofoten 1997 - 1998

Sokneprest i Sørfold 1998

Sokneprest i Vågan, Henningsvær og Gimsøy 1998 - 2016

Prosti Lofoten 2016 -

Stiftsstyreleder Presteforeningen i Sør-Hålogaland 2004 - 2009

Nestleder Norsk kvinneligteologforening 2011 - 2016

Nestleder Sør-Hålogaland bispedømmeråd 2013 - 2015

Leder i Mellomkirkelig råd 2016 -

1) - At jeg ble spurt, viser at Nidaros bispedømmeråd ønsker at jeg skal være en kandidat. Det var avgjørende for å si ja til nominasjonen. Nidaros er et bispedømme hvor hele bredden av kirkeliv og fromhetstradisjoner har bygd kirke sammen, og den åndelige og kulturelle arven ser ut til å gå hånd i hånd.

2) - Kirkens hovedutfordring er å styrke folkekirken i en ny situasjon, og ivareta medlemmenes interesser. Den norske kirkes oppdrag i samfunnet er det samme selv om vi ikke lenger er statskirke. Kirken skal være et sted hvor mennesker kan komme med sine liv og sin tro, og bli tatt imot med kjærlighet og nåde, til fest og i hverdag, i glede og i sorg. Det er viktig at Kirken framstår som både troverdig og aktuell for mennesker.

3) - Jeg håper at Den norske kirke makter å holde fast på sin identitet og sin egenart. Kirken må søke mot det som gjør kirken til kirke, mot sentrum. Sentrum er der ordet forkynnes og sakramentene deles ut. Forkynnelsen må være tydelig og taler inn i det livet og den sammenhengen tilhørerne lever. Kirkens målsetting «Mer himmel på jord» stå trygt i egen identitet midt i det livssynsåpne samfunn.

4) - Jeg er en prest som pleier å forkynne slik at folk kan gå oppreist ut av kirken, med håp og med blikket festet på Kristus. Jeg regner meg som en håpsteolog. Å forkynne håp betyr også at man blir gjort ansvarlig. Det handler om å ta mennesker på alvor og stille dem til ansvar for sitt eget liv. Når vi blir utfordret opplever vi også at vi blir tatt på alvor.

5) - Jeg er flink til å se folk og lytte til deres erfaringer. Det er min styrke i møte med mennesker. Jeg er også en god teolog som kan faget mitt, og en god og bevisst liturg som har et stort engasjement for og er glad i gudstjenesten.

Herborg Oline Finnset (55)

Født i Tromsø

Cand.theol. ved Menighetsfakultetet våren 1987.

Praktikum våren 1988

Residerende kapellan i Hammerfest prestegjeld 1988 til 1998

Kapellan i Lenvik fra 1998 til 2005.

Domprost i Tromsø fra 2005 til 2017.

Prost i Strinda fra januar 2017

2001 – 2004: Medlem i hovedstyret i Presteforeningen

2012 –: Styremedlem Menighetsfakultetets styre

Har vært med på å etablere og drive Tromsø Internasjonale Kirkefestival.

1) – Jeg sa ja til å bli nominert fordi jeg mener jeg har noe å bidra med ut fra min erfaring fra kirkelig ledelse. Jeg har en sammensatt erfaring som inkluderer tolv år som domprost i Tromsø og mange år som menighetsprest på bygda. Nidaros har kirkelige tradisjoner som jeg kjenner meg hjemme i, og jeg tror at jeg har kunnskap og erfaringer som gjør at jeg kan bidra på veien videre.

2) – Målsettingen for Den norske kirke er «Mer himmel på jord». Det innebærer at kirkens viktigste oppgave er å spre fortellingen om Guds kjærlighet gjennom Jesus Kristus. Som kirke utfordres vi til å finne ut hva det betyr for oss som i dag, som enkeltmenneske og som samfunn.

3) – Jeg håper at kirken skal være et sted hvor Gud møter oss, og at kirken er det stedet hvor vi møter håpet. Visjonen er at kirken kan være et sted vi kan gå til og føle oss hjemme og bli tatt hånd om, et sted vi møter omsorg, fellesskap og kulturopplevelser, for eksempel innen musikk. Gudstjenesten skal gi både omsorg og fellesskap.

4) – Når jeg forkynner legger jeg vet på at Gud er gledens og håpets Gud. Som forkynner er jeg opptatt av fortellingen om møtet med den oppståtte Jesus. Det er fantastisk når det kommer mennesker til meg etter en gudstjeneste og sier: «Dette var fint» eller «Det har jeg ikke hørt før». Når jeg preker vil jeg både inspirere og lære. Jeg tror på å tilføre folk kunnskap gjennom forkynnelsen. Det er å ta kirkegjengerne på alvor.

5) – Jeg er nysgjerrig på folk og jeg er opptatt av livssituasjonen de befinner seg i. Å ha mange års erfaring som prest er en fordel. Det vil alltid være forskjell på de ulike bispedømmene, men mye er også likt. Jeg har også bred erfaring fra arbeid med samisk kirkeliv, en erfaring som vil være nyttig i Nidaros.