Folkehelseinstituttets ferske rapport om matforgiftning i Norge viser at antall matforgiftninger fra E.coli-bakterier var rekordhøye i 2016, ifølge Dagbladet.

239 nordmenn ble rammet av den alvorligste varianten av E.coli (EHEC) i 2016. Dette er en økning fra 221 smittede året før, og 151 i 2014.

– Vi har aldri tidligere registrert noen høyere tall enn nå i vårt overvåkingssystem. At så mange i fjor fikk den alvorligste varianten av E.coli infeksjon (EHEC), er beklagelig, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, Line Vold, til avisen.

Grunnen til økningen i antall E.coli-infeksjoner er, ifølge Vold, at sykdommen har vært underdiagnostisert. Helsevesenet er nå bedre rustet til å avdekke både denne bakterien og andre parasitter og virus enn tidligere.

Ifølge Vold er sommermånedene høysesong for E.coli-infeksjoner. Grilling får noe av skylden for dette.

– Det er bra at mange nå vet at man ikke skal ha rått og grillet kjøtt på samme tallerken, men for mange glemmer seg ved at de bruker en gaffel når de legger på rått kjøtt på grillen, og så bruker den samme gaffelen når de tar de stekte kotelettene av. Da er plutselig kjøttet blitt reforursenset med bakteriene, forklarer Vold.

Hun understreker at E.coli-infeksjoner kan ha svært varierende alvorlighetsgrad.

I 10–15 prosent av tilfellene kan infeksjonen føre til nyresvikt. Barn og eldre er spesielt utsatt, og dødeligheten blant disse gruppene er høyere enn den øvrige befolkningen.