Selv om bestanden av kongeørn har holdt seg relativt stabil i Nord-Trøndelag de siste årene, er likevel Norsk Institutt for naturforskning (NINA) bekymret for fremtiden av denne rovfuglen. Det skyldes at produksjonen av unger er for lav, viser NINAs kartlegging fra 2009 til 2013.

Rundt 60 ørnepar

– Vi registrerte i femårsperioden territoriell aktivitet på 56 forskjellige kongeørnlokaliteter i fylket. I tillegg har en benyttet hekkehistorikk og skjønn i enkelte områder, slik at estimatet nå er på totalt 56 til 66 par i fylket, opplyser Torgeir Nygård, seniorforsker i NINA.

Bestanden har holdt seg stabil de siste 15 årene i fylket. Men reproduksjonen er lav. I samme femårsperiode registrerte forskerne at det kun ble produsert unger på 35 forskjellige lokaliteter, og til sammen 42 til 51 unger. Dette er lave tall som skaper bekymring for den fremtidige utviklingen til bestanden i fylket, mener NINA.

Få byttedyr

– Antallet kull og unger er svært lavt, og vi vurderer produksjonen som for lav til å kunne opprettholde en stabil bestand over tid, sier Nygård.

Den lave produksjonen av unger i Nord-Trøndelag over en årrekke føyer seg inn i et mønster som er felles for hele Midt- og Nord-Norge og den nordlige delen av Sverige.

Forskerne mener at den lave hekkemotivasjonen skyldes lav bestand av byttedyr som hare og rype i regionen de siste årene. Disse bestandene har ligget på et historisk bunnivå, ifølge NINA.