Nattens begivenhet er av historisk format når Venuspassasjen oppstår i det planeten Venus kommer mellom Solen og Jorden. Fenomenet kommer til å gå inn i historiebøkene, og er den viktigste himmelbegivenheten på Jorden i vår tid, ifølge Per Olav Alvestad som tar oss gjennom natten fra studio i Tromsø.

Til daglig har han sitt virke på NRK Tyholt, som programleder for Schrødingers katt, og sammen med Newton-programleder Selda Ekiz skal han lede direktesendingen.

Mange kameraer

– NRK kommer til å ha 30 medarbeidere i sving, og kameraer som følger soloppgangen og Venuspassasjen fra Longyearbyen i nord, via Vardø, Tromsø, og sørover gjennom Norge. Fire minutter over midnatt starter passasjen og da vil det være mulig å se en svart prikk som går over solen, sier Alvestad.

De satser på at været vil være såpass at det blir mulig for seerne å få med seg det som skjer.

– Vi har alliert oss med kameraer flere plasser for å sikre oss muligheten til å vise fenomenet der det kan observeres klart og fint.

Ekspertpanel

I løpet av sendingen vil Pål Brekke, fra Norsk Romsenter, og fysikerne Truls Lynne Hansen og Hanne Sigrun Byhring fra Universitetet i Tromsø, og Ragnhild Schrøder Hansen fra Universitetet i Bergen kommentere begivenheten.

– De vil også kunne svare på spørsmål fra publikum underveis i sendingen, det er både mulig å tvitre og sende mail med spørsmål til panelet. Vi skal fylle åtte timer med «slow tv», men det vil skje masse hele tiden, også fra andre deler av landet. Vi har reportere i Oslo og i Longyearbyen, og vi følger soloppgangen med kameraer fra forskjellige byer der det er astronomiske foreninger som følger passasjen. Vi kommer til å ringe rundt for å få med stemningen fra forskjellige plasser, bla fra Kuhaugen i Trondheim der flere astrointeresserte vil være samlet, sier Alvestad.

Og selvsagt vil astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard være til stede i Tromsø og følge det sjeldne fenomenet.

– Utegående reporter Selda Ekiz følger Røed Ødegaard i Tromsø som også vil guide oss gjennom begivenheten, sier Alvestad.

Selv satser han på store mengder kaffe gjennom natten, og at adrenalinkikket ved å lede en direktesending fra kl. 22.30 til 07.00 vil holde ham våken.