Brubygger blir beboer i Adrianstua

Mathias R. Samuelsen vil ha litteraturhus i Trondheim. Før det eventuelt skjer, vil den unge poeten invitere forfattere og publikum til Ringvebukta.

– Jeg vil fokusere på akademiske arrangementer, inkludere de mange fagbokforfatterne i byen, sier Mathias R. Samuelsen.

Saken oppdateres.


– Jeg vil fokusere på akademiske arrangementer, inkludere de mange fagbokforfatterne i byen, og fortsette det gode arbeidet Arild Vange og Suzanne Bordemann har gjort de siste fem årene, sier Mathias R. Samuelsen.

Forfatteren vil også styrke koblinga mellom skjønnlitteratur og akademia i Trondheim.

– Tradisjonen med hagefest i august fortsetter, der alle er invitert. Samtidig legges ÆÅ Trondheim litteraturfestival sitt siste arrangement til Adrianstua. Festivalen arrangeres i mai, og dette blir første gang, mens vi bor der, at huset og hagen blir åpent for publikum.

I fjor høst gikk Trøndersk forfatterlag inn for å tilby ham å bo i Trondheims forfatterbolig Adrianstua, som ligger i Ringvebukta.

– Tale Næss, Kristin Ribe og Idar Lind gikk gjennom søknadene. De tenkte kanskje det var på tide at en ung kar fikk bo der.

Forfatteren har store planer for de fem årene han vil bli boende i Adrianstua. Det skal likevel litt til for å toppe aktivitetsnivået hans de siste årene.

Gir ut ny bok

Det er litt over tre år siden han ga ut debuten «Utredning om trengsel». Adresseavisens anmelder mente det ikke var lett å få øye på svakheter i Mathias R. Samuelsens debutdikt: «Store vyer og jordnære dikt. Jenter som kommer og jenter som går. Nostalgi over en lp-samling. Kort sagt: Trondheim har fått en ny dikter». I løpet av 2013 er planen å gi ut diktsamling nummer to, med lokalt forankrede tekster der byen blir skildret fra en vår til en høst.

– Jeg har nok blitt mer voksen. Min andre diktsamling, «Forstillingsverket», kommer trolig ut i løpet av høsten. Det blir mindre jente/gutt, og ikke så innadvendt som i den forrige, mener han selv.

Siden sist har han avsluttet en mastergrad i allmenn litteraturvitenskap, der han i masteroppgaven drøftet hvordan buddhismen påvirket amerikansk vestkystpoesi i etterkrigstiden. Han har hatt flere dikt og gjendiktninger publisert, og i 2014 blir hans gjendiktning av de tre første diktsamlingene til den legendariske beatpoeten Gary Snyder fra San Francisco gitt ut, i tillegg til intervju. Til høsten starter han opp eget tidsskrift sammen med forfatter Rune Hjemås.

– Gjendiktning og oversetting er god trening, og jeg skriver for så vidt ganske amerikansk selv. I løpet av året skal jeg jobbe som redaktør for et gjendiktningsprosjekt i tidsskriftet Bokvennen, der unge norske diktere skal gjendikte amerikanske poeter.

– Mangler en egen arena

Prosjektet i Bokvennen er ikke hans første møte med å gi andre unge forfattere starthjelp. Siden 2011 har han tatt del i skrivekursene til Norsk Forfattersentrum, og tok initiativ til oppstart av kurs for ungdom i alderen 16 til 20 år. Målet er å rekruttere unge forfattere.

– I fjor hadde skrivekursene eksistert i ti år, og fem av deltakerne som har debutert, har base i Trondheim. Dette er imponerende statistikk for et slikt regionalt skrivekurs. Det fins mange dyktige, unge forfattere her, som det ikke eksisterer mange tilbud for. Samtidig er forfattermiljøet i byen i vekst, og det har også sårt behov for en plass.

Han har engasjert seg i debatten om litteraturhus i Trondheim. Allerede i 2008 tok Trøndersk forfatterlag initiativet til å opprette et litteraturhus i Trondheim, og Huitfeldtgården ble i fjor pekt ut som det beste stedet. Debatten lever ennå i miljøet, blant politikere og i lokal og regional presse.

– Musikk og teater har egne gode scener, og andre økonomiske forutsetninger for drift enn oss. Vi som driver med litteratur mangler et samlingssted, et sted som er uavhengig, hvor man kan gjennomføre et bredt spekter av forskjellige arrangementer, møte publikum, holde kurs og skape en arena for samfunnsdebatt. Jeg tror også befolkningen føler et behov for å få på plass et selvstendig litteraturhus.

Om det blir åpning i Huitfeldtgården til høsten, gjenstår å se. Uansett utfall, ønsker Samuelsen å bygge på tradisjonen med å la Adrianstua være et samlingspunkt for forfattere og litteraturinteresserte i byen.

– Jeg håper og tror at min ambisjon om å bruke ressursene ved NTNU og koblinga til skjønnlitteraturen har vært viktig for juryens valg om å la meg bo der. Sammen håper jeg vi kan vise frem spennende ting.

§
Vis debatt
comments powered by Disqus
Gikk du glipp av disse?