Regjeringen bevilger 13 milliarder kroner over Statsbudsjettet for 2015. Budsjettøkningen er på 566,3 millioner kroner eller 4,5 prosent, skriver Kulturdepartementet i en pressemelding nå klokka 10.00.

Dette er hovedprioriteringene fra regjeringen, slik regjeringen selv legger det fram. Adresseavisen følger opp med nyhetssaker utover formiddagen.

Nullsats for merverdiavgift for elektroniske nyhetstjenester

- Det avgiftsmessige skillet mellom papiraviser og elektroniske nyhetsmedier har i en årrekke vært et vesentlig hinder for innovasjon og utvikling i mediebransjen. Når vi nå fjerner dette hinderet sørger regjeringen for at mediebransjen kan utvikle og tilby fremtidsrettede medieprodukter til brukerne, uavhengig av plattform, sier kulturminister Thorhild Widvey i pressemeldingen.

15 millioner mer til utvidet gaveforsterkningsordning

- Gaveforsterkningsordningen har vært svært vellykket, og i 2016 vil vi styrke og videreutvikle ordningen. Regjeringen ønsker mer privat finansiering og mer private penger i norsk kulturliv. Flere finansieringskilder sikrer maktspredning og gjør kulturlivet sterkere og mer uavhengig, sier kulturminister Thorhild Widvey i pressemeldingen.

Regjeringen foreslår i 2016 å utvide gaveforsterkningsordningen til flere områder av kultursektoren, herunder musikk, litteratur og scenekunst, visuell kunst og kulturbygg, og setter av 45 millioner kroner til formålet i 2016.

45 millioner til filminsentivordning

- Vi vil etablere en insentivordning for norsk og utenlandsk film. I neste års budsjett setter vi av 45 millioner kroner. Film- og TV-serieprodusenter kan fra 2016 få ettergitt 25 prosent av utgiftene de har ved produksjon i Norge. Med insentivordningen vil regjeringen styrke vårt konkurransefortrinn, og gjøre Norge mer attraktivt som innspillingssted for film, sier Thorhild Widvey i pressemeldingen.

Ni millioner ekstra til regionale filmfond

En permanent tilskuddsordning for tre konsoliderte filmfond erstatter dagens prøveordning. Den nye tilskuddsordningen får en ramme på 20 millioner kroner, mot vel 11 millioner i år.

- For å ivareta cinematek, filmfestivaler, filmklubber – bredden av filmkulturelle tiltak oppretter vi en ny helhetlig tilskuddsordning for filmformidling. Kino vil fortsatt være en viktig plattform for visning og formidling av film, men ved å åpne for tilskudd til nye formidlingsformer, vil ordningen bli mer framtidsrettet, sier Widvey i pressemeldingen.

Filmpolitikken inn på statsbudsjettet

Inntektene fra film- og videogramavgiften, som tidligere tilfalt Norsk kino- og filmfond, vil fra 2016 føres inn på statsbudsjettet. Midlene skal fortsatt gå til filmformidling, og ansvaret for ordningen overføres til Norsk filminstitutt.

For å sikre kontinuitet for dagens tilskuddsmottakere etableres det overgangsordninger, inntil det nye regelverket er utarbeidet.

Regional satsing

Regjeringen viderefører i 2016 en målrettet satsing på regionene. I tillegg til å styrke utvalgte kunsttiltak og muséer, foreslår regjeringen en vesentlig styrking av de regionale filmfondene, og at Norsk filminstitutt oppretter en filial i Bergen for forvaltning av filminsentivordningen.

Kultur- og scenekunstinstitusjoner i Rogaland og Hordaland er i tillegg særlig tilgodesett i 2016, skriver departementet.

13 millioner mer til kunstnerne

I pressemeldingen skriver departementet at de følger opp kunstnerøkonomiutredningen Kunstens autonomi og kunstens økonomi (2015) ved å styrke flere ulike tiltak i årets budsjett med drøyt 13 millioner kroner. Det settes av midler til å utvikle kunstkritikkens formidlingsfunksjon, til å styrke pilotprosjektet for utstillingshonorar, samt til en ytterligere satsing på det visuelle feltet gjennom økt støtte til kunsthaller og større kunstforeninger. Det foreslås også en styrking av Skuespiller- og danseralliansen samt en økning av musiker- og ensemblestøtten og innkjøpsordningene for litteratur i Norsk kulturråd.

Kulturvern og museer - Rogaland og Hordaland blir styrket

Regjeringen foreslår en tilskuddsøkning på 13,8 millioner kroner i 2016 til ti museer. I tillegg øker staten tilskuddet til KODE Kunstmuseene i Bergen, skriver departementet.

Flere museer i Rogaland og Hordaland foreslås styrket med engangstilskudd som del av regjeringens tiltakspakke for økt sysselsetting, og det foreslås også engangstilskudd til investering. Den samlede bevilgningen til museene i Det nasjonale museumsnettverket foreslås økt med 88,3 millioner kroner, hvorav 57 millioner kroner er knyttet til tiltakspakken, jf. omtale av tiltakspakken under.

Tiltakspakke for økt sysselsetting

Kulturdepartementet bidrar til tiltakspakken for Hordaland og Rogaland, skriver de i pressemeldingen:

Regjeringen foreslår engangstilskudd på til sammen 57 millioner kroner til museer i Rogaland og Hordaland for å styrke vedlikehold av bygningsmassen disse museene forvalter. Videre foreslås engangstilskudd på til sammen 10 millioner kroner til vedlikehold av to teatre og 54,1 millioner kroner til investeringstiltak ved fire museer som del av tiltakspakken.