- Vi kan ikke plukke ut to aktører som får særbehandling, sier Høyres Linda Hofstad Helleland og Frps Sivert Bjørnstad på Stortinget. Foto: RICHARD SAGEN, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665

Budsjettlekkasjer NRK har brakt videre, tilsier at regjeringen ønsker å skrote knutepunktordningen. Kun Festspillene i Bergen og i Nord-Norge får beholde sin direkte støtte over statsbudsjettet.

Dét vil ikke stortingsmedlemmene fra Sør-Trøndelag være med på.

– Blir knutepunktordningen avviklet, vil vi kjempe for at også Festspillene i Bergen og Festspillene i Harstad tas ut. Alle må behandles likt. Vi kan ikke plukke ut to aktører som får særbehandling, sier Helleland og får støtte fra Bjørnstad i Frp.

– Dette skal vi begge kjempe mot, sier han.

– Utdatert ordning

Helleland og Bjørnstad er enige i at knutepunktordningen bør avvikles og erstattes med en søknadsbasert ordning.

– Dette er en over 20 år gammel ordning som har låst seg fast. Det skal ikke bli noe mindre støtte til festivaler, men den gamle ordningen har ikke tatt inn over seg at det kommer nye festivaler til, sier Bjørnstad.

Helleland og Bjørnstad mener både Pstereo, som ikke er inn under ordningen i dag, og Olavsfestdagene vil komme godt ut av en søknadsbasert ordning.

– Med så gode publikumstall og så høy kvalitet som disse to festivalene har, er vi sikre på at de kommer godt ut av en ny ordning, sier Helleland.

Pstereosjef Bård Flikke synes det er helt greit at knutepunktordningen avvikles. Han beskriver det som en «uheldig ordning».

Olavsfestdagene-direktør Petter Myhr er spent på detaljene i forslaget, som kommer når statsbudsjettet legges frem i dag.

– Alt blir truet

– Jeg er spesielt spent på begrunnelsen. Mange politikere og støttespillere jobber for Olavsfestdagene, og mitt håp er at det skal være mulig å endre forslaget når det kommer til behandling i Stortinget.

Myhr sier Olavsfestdagenes høye kvalitet og gode publikumstall nettopp skyldes at festivalen har vært på statsbudsjettet og dermed har hatt økonomiske muskler og har kunnet tenke langsiktig.

– Norge må holde seg med nasjonale fyrtårn utenfor hovedstaden som kan produsere kunst og kultur på et høyt internasjonalt nivå. Det er ikke mulig uten langsiktighet og faste overføringer. Det har vi greid nå, og vi står sterkere enn noen gang. Det er ingen annen festival som kan overta vårt oppdrag, sier Myhr.

– Alt blir truet hvis vi mister langsiktigheten og størrelsen på inntektene.