- Med en mer dynamisk innretning av festivalstøtten vil man fange opp endringer og utvikling i feltet på en bedre måte. Det vil styrke festivalene som sådan, sier kulturministeren.

Vår kommentator mener kulturministeren øser milde kulturgaver over Vestlandet, mens Midt-Norge står utsatt tilbake etter forslaget til kulturbudsjett (Pluss-sak).

Når regjeringen nå foreslår å fjerne knutepunktordningen, er det etter en omfattende evaluering, påpeker Widvey.

- En rekke aktører mener formålet med ordningen ikke nås, og at den virker uheldig for feltet, blant annet fordi den er konkurransevridende. Ordningen har hatt to hovedformål: Geografi og sjanger, og vi ser at alle ikke har levert like bra. Ved å overføre festivalene til Norsk kulturfond, vil festivalene faktisk få større forutsigbarhet enn det de har i dag.

- Ingenting å frykte

At festspillene i Nord-Norge og Bergen likevel får opprettholdt sin støtte over statsbudsjettet, skyldes at de er «store nasjonale institusjoner», sier hun.

- Begge er særegne i formen og har en bredde som står i en særstilling sammenlignet med de fleste andre festivalene i Norge. De har også mer støtte. Festspillene i Bergen er blant Norges eldste, og jeg tror flere ser på disse to som viktige nasjonale institusjoner.

Widvey besøkte Olavsfestdagene både i år i fjor.

- Det er en meget god festival med et høyt faglig nivå. De har ingenting å frykte. De vil fortsatt få mangeårig støtte, men nå gjennom kulturfondet.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter

Tilfeldige knutepunkt

-  Mange av knutepunktene, som Øya, Moldejazz og Olavsfestdagene, er redd for manglende langsiktighet. Gjør du mange av Norges viktigste festivaler til kortsiktige prosjektorganisasjoner?

- Det tror jeg ikke. For det første er det ulike oppfatninger av hva knutepunktene har levert, og ikke alle kriteriene er nådd. Jeg vil påstå at det er litt tilfeldig hvem som er blitt tatt ut som knutepunkt. Det er mange flotte festivaler som ikke er knutepunkt, men som leverer flotte festivaler av høy kvalitet. Som Oslo Jazzfestival, Vossajazz og Kongsberg Jazzfestival.

Vurderer å styrke festivalene

- Hvor langsiktige stønadsordninger kan festivalene regne med å få?

- Det er allerede mulig å få flerårig støtte fra Kulturrådet. Nå må ordningen utvikles videre slik at den blir mer differensiert og bedre, og med andre kriterier. Det er ingen kutt i støtten, som enkelte mener. Knutepunktpengene blir overført i sin helhet. Tvert i mot vurderer jeg å styrke festivalene i fremtiden. Det er viktige institusjoner med bred og frivillig medvirkning, sier Widvey.

- Knutepunktordningen har sikret automatiske tilskudd fra kommune og fylkeskommune på 40 prosent. Hva skjer med disse pengene?

- Det er mange som får støtte fra kulturrådet som også får støtte fra det regionale, det lokale og det private.

- Moderat momsøkning

Av andre midtnorske kultursatsninger i statsbudsjettet trekker kulturministeren frem 4 millioner kroner i støtte til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, penger som skal brukes til å ruste opp byavdelingen. Og en økning på 0,5 millioner kroner til Midtnorsk filmsenter.

Ingen av de store kulturinstitusjonene i Midt-Norge får særlig mer penger å rutte med i 2016.

- Og så dobler vi de regionale filmfondene, og der har Midt-Norge gode resultater å vise til.

Momsøkningen på billetter mener hun er moderat.

- Det betyr at en kinobillett vil bli to kroner dyrere, en billett til Rosenborg på Lerkendal seks kroner dyrere. Jeg tror ikke det er dette som vil holde folk borte fra kulturelle aktiviteter, sier Widvey.