- Høyre og FrP driver med kulturrasering når de sørger for dyrere kino og fotball, ikke gir noe til Kunsthall, ikke avklarer framtida til Teaterhuset Avant Garden og kaster Olavsfestdagene ut på utrygt farvann, sier Julie Indstad Hole, leder i AUF i Trondheim og påtroppende nestleder i kulturkomiteen.

Kulturlivet er taperen

Kultulivet har blitt den store taperen, konkluderer Indstad Hole etter å ha lest statsbudsjettet for neste år.

- Kulturlivet har blitt den store salderingsposten for Høyre og FrPs skattekutt. Det er tydelig at kulturministeren har tapt kampen om budsjettmidlene, sier Indstad Hole.

Regjeringen foreslår å øke det mange kaller «kulturskatten». I dag har flere områder en merverdiavgiftssats på åtte prosent. Regjeringen foreslått å øke satsen til ti prosent. Dette betyr at billettene til kino, museum, fornøyelsesparker og inngang på idrettsarrangementer med store billettinntekter, vil bli dyrere. Persontransporten vil også rammes av dette, noe som betyr at det blir dyrere å ta tog, buss og lignende.

De unge må ta regningen

Kino og fotballkamper er populære tilbud for barn og unge, derfor vil det spesielt gå ut over dem når regjeringen nå vil sette opp prisene, mener AUF-lederen.

- Vi trenger flere barn og unge inn i kulturlivet og til å delta aktivt i idretten her i Trondheim, da er det skuffende og urettferdig at regjeringen sender regningen til dem, sier Indstad Hole.

Utfordring for kulturkomiteen

AUF-lederen er påtroppende nestleder i kulturkomiteen, som skal ledes av Pensjonistpartiets Svein Otto Nilsen. Etter å ha lest kulturbudsjettet er hun forberedt på en utfordrende jobb.

- Det er klart det blir en tøff oppgave når Høyre og FrP prioriterer å gi millioner i skattekutt til de rikeste og sender regningen til barn og ungdom. Jeg synes det er dumt at økte priser på kultur og kollektivtilbud skal betale for kuttene i formuesskatten til de rikeste, sier Indstad Hole, som understreker at hun ser fram til utfordringene som vil møte henne som medlem av kulturkomiteen.

- Jeg ser selvsagt fram til oppgaven. Det blir svært spennende, og jeg er klar for å kjempe for kulturen og idretten her i Trondheim.

Kulturlivet og byens ungdom er taperne, konkluderer AUF-leder i Trondheim, Julie Indstad Hole, etter å ha lest statsbudsjettet for neste år. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN