Henrik Mestad storkoser seg i en teatersetting han ikke har vært i på lenge. Å turnere med Riksteatret er ifølge skuespilleren som å «finne tilbake til urfølelsen».

- Vi er som en teatertrupp som reiser rundt slik de gjorde i middelalderen. Det er en fantastisk gjeng som både er gode på og av scenen, sier skuespilleren om turnélivet og sine kollegaer i «Samfunnets støtter».

LES OGSÅ (PLASS): Imponerende Riksteater-repertoar

Et sceneliv med Ibsen

Kjærlighet, svik, løgn, hemmeligheter og ære. Henrik Ibsens stykke fra 1877 har det meste. Riksteatret sin produksjon, som er gjort i samarbeid med Nationaltheatret, hadde premiere i Oslo i september. De nærmeste dagene er det publikum i Trøndelag som får muligheten til å se dramatikerens kanskje mest underholdende stykke. Et stykke som kan passe alle, mener Mestad.

- Jeg har gjort en del Ibsen. I de tunge dramaene «Et dukkehjem», «Hedda Gabler» og «Vildanden» har jeg spilt de harde mannsrollene, noe jeg liker godt. Dette stykket viste seg å være helt annerledes, forteller Mestad, som spiller Konsul Bernick.

«Samfunnets støtter» er mer lekent og har mer humor enn Ibsens senere verk, mener skuespilleren, som også debuterte i et Ibsen-stykket ved Nationaltheatret den gangen han var nyutdannet skuespiller fra Teaterhøgskolen.

- Du gjør en utrolig reise i løpet av stykket. Første akt er nærmest en komedie, men deretter drar det seg til for stakkars Bernick. Det hele ender nesten i en gresk tragedie, men for en sjelden gang har Ibsen skrevet en «happy ending». Dette er «feelgood-Ibsen», sier Mestad.

Mestad har også gjort teater i Trøndelag. I 2013 spilte han kongen i Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. «Dette kan ikke sammenlignes med noe», sa han om sin spel-opplevelse.

Dagsaktuelle samfunnsstøtter

I en liten kystby blir den eksemplariske familiefaren Konsul Bernick, som skaper arbeidsplasser og tar ansvar for byens vekst, beundret av alle. Lite vet folket at den visjonære samfunnstoppen har bygget sin karriere og sitt ekteskap på en løgn. Når sannheten om fortiden tvinger seg fram må han finne en måte å redde sitt omdømme. Tematikken i stykket er like aktuelt i dag, som da det ble skrevet, mener Mestad.

- Jeg spiller en gründer som skaper arbeidsplasser for mange og som derfor tillater seg en del som befinner seg i gråsonen hva gjelder etikk. Han lager sine egne lover. Det kjennes veldig nåtid ut, sier Mestad. Også tilbakemeldingene fra publikum tyder på at mange kjenner igjen tematikken.

- Jeg fikk en hilsen fra direktør Kristin Skogen Lund i NHO etter en forestilling. Hun mente det var et sterkt og viktig stykke, noe jeg tar som et tegn på at hun mener vi er mange som har godt av å se dette, sier Mestad.

Stoltenberg, Røkke og Stordalen

Etter mange år i skuespilleryrket, mener Mestad at han begynner å bli en svært god menneskekjenner. Han liker å studere mennesker når han utvikler sine rollekarakterer. I tv-serien «Okkupert» spiller han statsministeren Jesper Berg, en idealist som ifølge Mestad får lære noen knallharde lekser i løpet av serien. For å få et innblikk i en statsministers liv, gikk skuespilleren flere turer med daværende statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg plukket opp en del fra hverdagslivet til en statsminister. Hvordan livet med livvakter er og kravet til å alltid være tilgjengelig. Disse møtene med eksperter er fantastiske, sier skuespilleren som hentet inspirasjon fra flere mektige menn da han jobbet med rollen Bernick.

- Bernick er en mann som driver et familiekonsern. Han er en mann med gamle penger, en dannet kapitalist, og først tenkte jeg på «Tobakks-Andresen». Etter hvert fant jeg ut at han er mer en gründertype, en som tar sjanser. Han har energien til Røkke og Stordalen, sier Mestad.

«Samfunnets Støtter» kommer til Oppdal, Orkanger, Melhus, Stjørdal, Namsos, Verdal og Røros.

Mestad liker å studere mennesker når han jobber med roller. Skuespilleren gikk flere turer med Jens Stoltenberg for å forberede seg til rollen som statsminister i «Okkupert»