– Hun gir det lille mennesket en stor stemme, sier en stolt forlagssjef Anne Gaathaug i Kagge forlag.

– Hun har oppfunnet en ny litterær sjanger. Hun overskrider journalistikkens format og har gått videre med en sjanger som andre etterpå har vært med på å jobbe fram. Fjerner man hennes verk fra hyllene, vil man se et gapende hull. Det sier mye om hvor original hun er, sier Svenska Akademiens sekretær Sara Danius.

67 år gamle Aleksijevitsj er utdannet journalist og har skrevet sakprosa som er blitt oversatt til mer enn 30 språk. Hun var blant de aller største favorittene før prisen ble kunngjort.

Historisk reise

Bøkenes hennes har blitt beskrevet som en litterær følelsesmessig reise gjennom Sovjetunionens historie og menneskenes liv etter Sovjetunionens fall. Hun har i sine bøker tatt for seg temaer som Sovjetunionens krig mot Afghanistan, Sovjetunionens fall, Tsjernobyl-ulykken og den andre verdenskrig.

Arbeidsmetodene har vært detaljerte. Hun har gjennom 35 år intervjuet tusenvis av mennesker, og arbeidsspråket har hele tiden vært russisk. Bøkene hennes er ikke utgitt i hjemlandet Hviterussland. Hun har beskrevet situasjonen siden president Aleksandr Lukasjenko overtok makten som «et snikende sensurregime».

Prisen er på 8 millioner svenske kroner og deles ut i Stockholm 10. desember.

I februar ble det kjent at Svenska Akademien har fått inn 198 nominasjoner til årets nobelpris i litteratur. 36 av dem var nominert for første gang.

Akademiet tar ikke hensyn verken til kjønn, politikk eller geografi, bedyrer litteraturprisens juryformann Per Wästberg i en artikkel i Svenska Dagbladet. I stedet ser akademimedlemmene etter forfatterskap som «har kraft til å rykke folk opp av kaféstolens dvale».

Norsk jubel

I mai i fjor deltok Aleksijevitsj på litteraturfestivalen på Lillehammer. Hun har tidligere vunnet flere andre litteraturpriser.

Hos Kagge forlag, som har gitt ut to av Aleksijevitsjs bøker på norsk, sto jubelen i taket da Svenska Akademien kunngjorde vinneren av årets nobelpris i litteratur.

– Dette er så fortjent og helt fantastisk. Vi er umåtelig stolte over å være Svetlana Aleksijevitsjs norske forlegger, sier forlagssjef Anne Gaathaug.

Kagge forlag har gitt ut bøkene «Krigen har intet kvinnelig ansikt» og «Slutten for det røde mennesket» på norsk. Også «Bønn for Tsjernobyl» er gitt ut på norsk. Den er gitt ut på Solum forlag.

– Aleksijevitsj gir det lille mennesket den store stemmen og gir et fortellende perspektiv på viktige historiske hendelser som andre verdenskrig, Sovjet-tiden og Afghanistan-krigen, sier Gaathaug.

– Dette er store hendelser som skaper mange skjebner i samfunn der enkeltmenneskers stemme ofte ikke høres. Hun gir dette koret av mennesker en viktig rolle, sier forlagssjefen.

Flere av Aleksijevitsjs bøker kommer snart ut på norsk. Neste uke gir Kagge forlag ut «Kister av sink», og til våren kommer «De siste vitnene», som er basert på fortellinger fra barn under andre verdenskrig.

Fjorårets pris gikk til Patrick Modiano fra Frankrike.

– Hun har oppfunnet en ny litterær sjanger. Hun overskrider journalistikkens format og har gått videre med en sjanger som andre etterpå har vært med på å jobbe fram, sier Svenska Akademiens sekretær Sara Danius. Her fra kunngjøringen torsdag.