- Jeg blir veldig skuffet hvis vi ikke vinner, sier Adrian Løvold. Kokken fra Trondheim er én av seks finalister som skal få spenningen til å koke i Mathallen i Oslo på tirsdag.

Vaktelegg, taco, gran og tindved. Menyen var kreativ da Adrian Løvold laget pop-uprestaurant i Trondheim i fjor høst. Her kan du bilder fra eventet der billettene ble utsolgt på under en time.

Har trent i København og New York

Løvold skal konkurrere om å bli Norges representant i det internasjonale og prestisjetunge kokkemesterskapet Bocuse d'Or som finner sted i Budapest til neste år og videre til Verdensmesterskapet i Lyon i 2017.

- Vi har en veldig god følelse. Vi går «all in» både når det gjelder økonomi og tidsbruk, så jeg forventer seier, sier Løvold få dager før han tar med seg teamet sitt til Oslo.

I 2013 kom Løvold på en andreplass i samme konkurranse, siden den gang har han jobbet målbevisst for å toppe konkurransen denne gangen.

- Jeg har hatt flere stagiereopphold, det vil si at jeg har jobbet gratis på ulike restauranter for å få erfaring. Jeg har blant annet vært Geranium i København og hos Daniel Boulud i New York, sier Løvold, som til daglig er kjøkkensjef ved Storfosna Gods, en herregård på øya Storfosen på Ørlandet.

Har vært på vinnerlaget

Da Løvold endte på andreplass i 2013, var det den prisbelønte kokken Ørjan Johannessen som tok seg videre til den internasjonale finalen. Løvold ble rekruttert med i vinnerkokkens team, og var dermed med i europafinalen Bocuse d’Or Europa 2014 og verdensfinalen Bocuse d’Or 2015. Johannessen og team gikk til slutt av med seieren, og nå har Løvold fått blod på tann.

- Det er nok den mest relevante treningen jeg har hatt, sier Løvold, som har tilbrakt den siste tiden i et spesialbygd kjøkken i Slakterhuset i Trondheim for å øve til finalen. Det er en fordel å øve på et like lite området som det man får tildelt under konkurransen, for når klokka begynner å gå under finalen, da bør alt gå av seg selv.

At det står en kunstner og kreerer gourmetretter i det samme slakteriet hvor karene før hadde blod på frakken og dårlige holdninger, det har journalist Jonas Skybakmoen bitt seg merke i. Les hans tankestreif om foie gras.

Mye kan gå alt

- Når du konkurrerer er du i en boble, da bryr du deg ikke om noe annet i verden enn du driver med der og da. Alt går på autopilot, og du hører ikke engang at de andre prater.

Det er fort gjort å bli stresset i en presset situasjon, men Løvold føler seg godt forberedt. Hvis noe ikke skulle gå som planlagt, skal han klare å holde hodet kaldt.

- Hva kan gå galt under en kokkekonkurranse?

- Det verste som kan skje er at man mister fokus, men det kommer ikke til å skje. Men matlaging er som kjemi, det er mye som kan gå galt. Plater eller ovner kan streike.

Adresseavisen var flue på veggen på den første av i alt 15 planlagte «real time» gjennomkjøringer av menyen. Det kan du lese om her.

Hemmelig meny

Fredag ble Løvolds meny for den norske finalen trykket, men fram til torsdag klokka tre, holder kokken oppskriftene tett til brystet. Fenalår og skrei sto på menyen da han tok seg til finalen. Nå er det nye utfordringer som venter de seks finalistene.

- Laks, kamskjell, kråkebolle, and og andas innvoller som lever, hjerte og krås råvarer, i tillegg til epler fra Hardanger er råvarene. Vi får gjøre hva vi vil med tilbehør og grønnsaker, forteller kokken.

- Hva tenker du om disse råvarene?

- Jeg tenker at jeg ikke skal ha dette til middag den første uka etter konkurransen, ler kokken.

- Nei, det er fantastiske råvarer. Vi skal finne den perfekte måten å tilberede råvarene på og det synes jeg er interessant. Jeg har verdens beste jobb. Det er utrolig hardt å komme seg hit, men det er fantastisk når du har klart det.

Adrian Løvold (28) fra Trondheim satser alt på å bli «Årets Kokk 2015» og dermed ta seg videre til det internasjonale kokkemesterskapet Bocuse d'Or i 2016 og til Verdensmesterskapet i Lyon i 2017. Foto: Impulsfoto