- Jeg har ingen å gjemme meg bak, det er kun meg og gitaren. Publikum får se meg i et nøtteskall, sier Merethe Johnsen Mjønes.

Torsdag 29. oktober går delfinalen av musikkonkurransen Bandwagon av stabelen på Rockheim. Én av de fem finalistene er sangeren og låtskriveren fra Trondheim. Hun tror hennes største styrke i møte med de andre finalistene vil være at hun står ærlig og alene på scenen.

- Det er min musikk, mine tekster og melodier, og mine meninger, Johnsen Mjønes.

Hør låtene til Merethe JM i spilleren øverst til høyre.

Fem artister er plukket ut til delfinalen på Rockheim. Ler mer om de fem og hvorfor nettopp dem ble delfinalistene som får muligheten til å ta seg videre i musikkonkurransen.

Skriver om flyktningkrisen

Hun kaller seg Merethe JM og beskriver musikken sin som singer-songwriter/pop med noen keltiske undertoner. Hun synes selv at hun er dårlig til å sette ord tanker og følelser muntlig. Skriftlig derimot, dét er noe helt annet. Meningene hennes kommer tydelig fram i de samfunnsengasjerte tekstene.

- I dag er mye av musikken, spesielt den som spilles på radio, låst fast i tematikk som festing, drikking og sex. Det er elementer jeg også har i mine låter, men sakte, men sikkert har tekstene mine blitt mer og mer samfunnskritiske. Låta «Homeless» er selvforklarende, «Hold on» handler om psykiske problemer og nå jobber jeg med ei låt om flyktningkrisen. Jeg har veldig lyst å spille den under delfinalen, men jeg får se om jeg blir ferdig. Jeg må bli sint og frustrert nok, da kommer det, sier Johnsen Mjønes.

Det har tatt år med jobbing fær Merethe JM turte å spille musikken sin for andre. Les mer om 24-åringens kamp mot sosial angst og reisen mot å bli tøffere.

Drømmer om album

Artisten drømmer om å kunne leve av musikken. Muligheten til å kjempe seg til finalen og Ramp-stipendet på 250 000 kroner, er noe hun ser på med skrekkblandet fryd.

- Å stå på scenen og få bekreftet at jeg er flink til det jeg liker å holde på med, den muligheten er jeg utrolig glad for. Én ting er at man selv vet at man kan noe, men det er noe annet å få det bekreftet av fagfolk. Et stipend hadde vært til stor hjelp, for det er ikke lett få støtte når du står alene, sier Johnsen Mjønes, som allerede har en bunke med låter som er klare for innspilling.

Om få dager skal hun stå på scenen på Rockheim. Johnsen Mjønes tror opplevelsen med Bandwagon vil bli hennes største så langt i karrieren, men 2015 har generelt sett vært et godt år for trondheimsartisten.

- Jeg har fått gjort så mye. Bare i år har jeg fått gitt ut, ikke bare én, men to låter, og jeg har spilt inn musikkvideo. Jeg har ei låt med på prosjektet «Hjemløs», og kan dermed si at jeg allerede har laget filmmusikk, ler hun.

- Hvem drømmer du om å varme opp for?

- Det må være enten Gabrielle Aplin, Josh Groban eller Conor Patrick. Det er de tre jeg kommer på i farten. Eller Maria Mena! Det er så mange, altfor mange.

- Hvordan ser drømme-rideren ut?

- Drømme-rideren? Oi, den har jeg ikke tenkt på. Jeg har aldri vært et kravstort menneske, så det må bli enkle ting som te, fersk frukt, blanke ark og fargestifter.

Alt håp om finaledeltakelse er likevel ikke ute for de som ikke vinner juryens gunst på Rockheim – Artisten som får flest stemmer i den nasjonale konkurransen vil også få en plass i finalen. Du kan fortsatt stemme på din favoritt her.

Merethe JM møter FOG (Frukt og Grønt), Diddaboy, Kayla's Finger og Midlertidig i delfinalen på Rockheim torsdag kl. 19.00.