Kl. 20.55 lørdag kveld på NRK1 sendes første av åtte program i en ny sesong av seersuksessen «Tore på sporet».

Programskaper og -leder Tore Strømøy lover at programmet i all hovedsak vil bli som det alltid har vært - noe han mener er en viktig del av suksessen siden første sesong i 1996.

- I motsetning til Rosenborg har vi aldri endret spillestil, vi har gått ut i 4-3-3 de 20 siste årene. Hadde vi køddet med «Tore på sporet», hadde det blitt bråk. Men vi blir hele tiden litt bedre. I dag er serien bedre laget, bedre fortalt - ikke minst er jeg blitt en bedre forteller, mener Strømøy.

Han lover mange rørende historier i førjulstida, fram til siste episode i denne omgang sendes 2. januar. Noe som utvilsomt vil glede programmets mange fans. «Tore på sporet» har blant annet over 100 000 følgere på Facebook.

- Og de er følgere, altså, og kommer med direkte tilbakemelding. Dersom episodene ikke inneholder møter seerne gråter av, får jeg kjeft for at det ikke er rørende nok, ler han.

Leter etter svensk halvbror

I første episode møter vi Britt Gustavsen (69) fra Sandefjord, som leter etter sin svenske bror. Da hun var ung fikk familien en telefon fra en svensk mann som spurte etter Britts far, men Britt fikk beskjed om å legge på. Siden fortalte moren at svensken som ringte antagelig var Britts halvbror, etter at faren hennes hadde fått et barn utenfor ekteskap i Sverige under krigen. Britts mor og far er døde, så hun sto på bar bakke i letingen etter halvbroren.

- Jeg fikk tips om denne saken for ti år siden fra countrymusikeren Arne Benoni, som er gift med Britt. Jeg har jobbet med den til og fra siden - det har vært en veldig vanskelig sak å løse og jeg har gitt opp mange ganger, forteller Strømøy. Men som så ofte før i slike saker, er tiden en god hjelp. I tillegg sørger stadig utvikling på internett for flere verktøy og informasjonskilder.

- Da vi lagde den første serien i 1996, kunne vi sitte 14 dager og vente på én fax. I dag er det helt andre hjelpemidler, selv om de som kommer til oss ofte har prøvd selv på nett uten å lykkes. Men nettet gjør det i alle fall lettere å komme i kontakt med folk enn før, forteller han.

- Hadde tatt livet av meg

Frøyværingen mener den nye sesongen er en fin miks av grep de har gjort gjennom 20 år. De har sluttet med de kortere sakene og innslagene, det krevde rett og slett for mye jobb.

- Jeg sleit meg ut, det var derfor jeg alltid brukte å si at det var siste gang. Nå er det strippet ned til én stor sak i hver episode. Det er håndterbart, hadde vi fortsatt som før hadde «Tore på sporet» tatt livet av meg, sier Strømøy, som forteller at det hele tiden kommer en voldsom strøm av saker. Det avtar ikke. Og det er for gæli å ikke fortelle disse historiene.

- Gode historier går aldri av moten. Dessuten får man fortalt historier man kan lære av, som for eksempel om krigen eller utvandring.

«Tore på sporet» er til tider blitt hardt kritisert, blant annet for å være sosialpornografisk. Strømøy hevder han tok kritikken tyngre før, og at det er et større problem i dag at han får for mye skryt.

- Jeg har uansett god samvittighet for alt jeg har gjort, sier han.

Tviler på milliontall

Strømøy er glad for å være tilbake på lørdag, der de startet, etter noen sesonger plassert på søndag. Strømøy forteller at «Tore på sporet» har et snittall på en drøy million seere på hver episode siden 1996, med toppnotering på 1,4 millioner. Da er det vel bankers å tippe på seertall over millionen på premieren?

- I så fall blir jeg sjokkert. Veldig glad, men sjokkert. Det er tøffere tider nå, bare «Nytt på nytt» klarer å ligge jevnt over en million seere. Folk ser tv på en annen måte enn for noen år siden, mange bruker nett og flere ser i opptak, forklarer tv-veteranen.

- Så jeg tør ikke tro på det. Men som gammel idrettsmann vet jeg samtidig at alle rekorder kan slås.