Annonseblokkering, ofte omtalt som «adblock», er en metode nettbrukere benytter seg av for å blokkere visning av annonser. Konsekvensen er at mediehus taper store annonseinntekter, og redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen er bekymret.

- Adblock kan bli farlig på sikt. Dette kan spenne bena under hele finansieringsmetoden for nettaviser dersom utviklingen fortsetter, sier Stavrum, som anslår at 12–14 prosent av Nettavisens brukere benytter seg av adblock. Mediebransjen må samarbeide om en løsning, mener Stavrum. Nettavisen har allerede vært i kontakt med VG om et eventuelt samarbeid, uttalte redaktøren under en mediekonferanse tirsdag.

198 millioner mennesker verden over har installert programvare som blokkerer nettannonser.

Unge menn fører an

Tirsdag ble NxtMedia Conference arrangert på Royal Garden i Trondheim. Under konferansen, som fungerer som en møteplass mellom medie- og teknologimiljøer, var problematikken med annonseblokkering et sentralt tema. Tall fra flere mediehus viser at annonseblokkering ikke er et stort problem i dag, likevel er det viktig å gå løs på problematikken allerede nå, mener tidligere VG-direktør, Jo Christian Oterhals, som var ordstyrer på temamøtet.

- Internasjonalt ser vi at utbredelsen av adblocking går raskere enn noen annen teknologi vi har sett på nett. Nå har vi sjansen til å være litt frampå og da er det dumt å ikke gjøre noe med det, sier Oterhals.

Han synes det er tankevekkende at noen norske publikasjoner, spesielt de som henvender seg til unge menn, har stor utbredelse av annonseblokkering.

- Ofte er unge menn tidlig ute med ny teknologi, og det disse guttene gjør vil etter hvert spre seg til mor og bestemor, sier Oterhals.

Umulig å stoppe

Head of Performance i mediebyrået Vizeum, Ole Henrik Hasle, skrev i november en kommentar publisert på Medier24 der han ba mediebransjen slutte å syte og heller gjøre noe med problemet. På NxtMedia Conference la han fram tre tiltak mot annonseblokkering; Mediebransjen må gå sammen om en felles løsning, adblockbrukere må enten stenges ute fra nettavisene eller la dem betale for innholdet og mediene må gjøre brukeropplevelsen bedre, blant annet ved å gi brukerne relevante annonser som ikke virker forstyrrende. Oterhals er enig i at media må være tydelig på at det er et bytteforhold mellom nettavis og brukere.

- Vi må ikke tro at vi kan stoppe adblocking, det er en kamp vi vil tape. Men det må være et bytteforhold. Dersom brukeren stenger annonsene ute, må vi enten ta betalt eller kreve innlogging, sier Oterhals, som tror innlogging vil være den beste løsningen.

Annonseblokkering er mulig både på datamaskiner, mobil og nettbrett. Dette kan bli svært ødeleggende for mediehusene, har reklamesjef tidligere uttalt.

Felles løsning

Oterhals tror problemet med annonseblokkering raskt kan gå fra å være et lite, men irriterende problem til å bli et stort problem. Dersom bransjen skal stoppe utviklingen, er samarbeid nødvendig.

- Man må bli enig om at adblocking vil få konsekvenser, så får man eventuelt velge ulike løsninger. Enten kan brukeren stenges ute, han kan betale eller man kan kreve innlogging.

Dersom annonseblokkering blir håndtert riktig, tror Oterhals det kan komme noe godt ut av utfordringen.

- I mange år har mediebransjen vært redde for å ta betalt eller kreve registrering av brukerne. Nå har vi kanskje kommet dit at vi bare må gjøre det, sier Oterhals.

Frykter mer innholdsmarkedsføring

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, fulgte temamøtet om adblock med interesse.

- Det vi er opptatt av er at dette er et nytt veikryss hvor redaksjonene har muligheten til å ta smarte valg og dumme valg. Vi vet av erfaring at redaksjoner har tatt en serie dumme valg tidligere, og dét gjør meg urolig, sier Løken Stavrum.

Hun er redd utfordringene med annonseblokkering vil føre til et mer utydelig skille mellom annonser og redaksjonelt innhold, såkalt «innholdsmarkedsføring» eller «content marketing».

- Man hører allerede argumenter om at reklame må bli mer subtil og utydelig på grunn av adblock, men det tror jeg er å skyte seg selv i foten. Jeg er opptatt av å følge retorikken og ideutviklingen i bransjen på dette området, sier Løken Stavrum og påpeker at det finnes både etiske regler og lover mot dette.

Mediebransjen må gå sammen for å møte problemene med annonseblokkering, mener Jo Christian Oterhals. Foto: Morten Antonsen
Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, mener mediebransjen står ved et veikryss når det gjelder annonseblokkering. Foto: Morten Antonsen
Redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, mener Annonseblokkering kan bli farlig på sikt. Foto: Morten Antonsen