- Mange har nok tenkt på meg som «han med grisen», deretter ble jeg «han med bestevenn». Nå føler jeg at jeg har greid å utdype folks forhold til meg som artist, sier Odd Nordstoga.

I oktober slapp han sitt sjuende soloalbum «Dette Landet». Med albumet har han klart å redefinere seg selv igjen, mener musikeren fra Vinje, og dét er han fornøyd med.

- Jeg synes det ble ei plate med låter som snakker godt for seg. Jeg føler at jeg reiser i medvind rundt om i hele landet og det er vanvittig artig, sier en turnerende Nordstoga.

Tekstene har tatt over

Han debuterte med plata «Something Odd» i 1997, som han selv beskriver som et «delvis vellykket viserock-prosjekt». Han visste at låtskriveren lå og ulmet i han, og med plata «Luring» kom låtskriveren fram og traff. Plata ble det store gjennombruddet, og samme år ble Nordstoga kåret til Årets spellemann under Spellemannsprisen.

- Jeg har etter hvert blitt en representant for tekster med tyngde. Om jeg synger på dialekt eller om jeg bruker fele eller trekkspill, er ikke så nøye lenger. Det handler mer om låtene og det underliggende som vil fram til overflata og ta over litt, det føles godt, sier Nordstoga, som forklarer at tekstene blir til mens han skriver. Hvor inspirasjonen kommer fram, kan han fundere lenge på, men at det er samfunnsmessige problemstillinger som ligger til grunn for mange av hans nye låter, er det ingen tvil om.

- Etter 22. juli har det skjedd noe med oss alle. Det er utrolig rart å se at Norge, som er noe flott vi må ta vare på, kan bli ødelagt og skitnet til av én enkelt person. Og nå, nå skjer det mye, sier Nordstoga og viser til terrorhandlingene i Paris for ei uke siden.

Politikk i musikk

Lørdag forrige uke holdt han konsert i teater- og konserthus Kilden i Kristiansand. For første gang tok Nordstoga seg selv i å tenke på sikkerheten før konserten.

- Det er en tanke jeg aldri har tenkt tidligere. Det er egentlig nitrist å tenkte over hvor nødutgangen er, sier han.

Etter å ha fulgt debattprogram på TV, er han glad han er musiker og ikke debattant. Låtskriveren velger å delta i samfunnsdebatten på sin måte – gjennom musikken.

- Det føles utrolig meningsfullt å synge og spille trekkspill og ta fram den enkle gleden som musikk formidler. At man kan ta et politisk statement ved å drive med musikk, det sier litt om at det har skjedd ett eller annet. Det føltes ikke slik for ti år siden, sier Nordstoga.

Dobbeltkonsert

Tidligere denne måneden holdt han to utsolgte konserter i Den Norske Opera i Oslo. Også i Trondheim holder Nordstoga to konserter samme kveld for å gi alle som vil mulighet til å oppleve luringen live.

- Det blir to knallbra konserter. Byscenen er en fantastisk konsertarena, jeg hadde en veldig god opplevelse da jeg spilte der for to år siden, sier Nordstoga som selvfølgelig vil spille fra sitt ny album.

- Jeg skal spille mye nytt, såpass egenrådig er jeg. Men jeg tar også med låter som jeg innbiller meg at folk vil høre, som «Bestevenn» og «Farfar».

Nordstoga holder konsert på Byscenen lørdag kl. 18.00 og kl. 21.00. Søndag spiller han i Storstuggu på Røros kl. 19.00.