Vi er inne på backstagen til Sondre Justad og bandet.

Det er knappe to timer til konserten i Storsalen i Samfundet. Guttene sitter henslengt i hver sin skinnsofa. På et lite bord står det skåler med potetgull, gulrøtter, selleri og dipp. Kartonger med appelsinjuice og flasker med Imsdal.

- Så dette er raideren din?

- Vi har en snill raider, enn så lenge, sier Justad.

En absurd drøm

Sondre peker på veggen bak seg, som skiller oss fra konsertområdet. For et par år siden sto han der selv, i publikum. Kompisene i Kråkesølv hadde solgt ut Storsalen.

- Det var veldig stort, og sykt absurd at et nordnorsk band kunne klare å fylle Samfundet. Og nå er det min tur, er det ikke vilt? Jeg tror ikke jeg har helt forstått det ennå, sier Justad.

Konserten i kveld blir den største egne konserten han og bandet har gjort hittil. Rundt 1000 publikummere har sikret seg billett til den nye popkometen, og det er mye snakk om sikkerhet etter hendelsene i Paris for litt over en uke siden. Men Sondre er ikke redd for å gå ut på scenen i kveld.

- Jeg kjente på at det var veldig nært, for det er en situasjon som man har et forhold til, det å stå i en konsertsal. Bildene ble veldig virkelige, men jeg er ikke redd for å gå ut på scenen, sier Justad.

Kompisgjeng på tur

En av de sortkledde guttene har åpnet en Tuborg. Det er fem av dem til sammen, og de fleste har Sondre tatt med seg fra nord.

- Vi er kompiser som har jobbet sammen fra starten av. Det har vært viktig for meg at det her er mer enn bare jobb. At vi kan ha det fett sammen på tur, og det har vi.

Trommisen er fra Lofoten, som Sondre. Én møtte han på folkehøgskole, to på musikklinja på videregående. De har holdt sammen hele veien. Kompisene beskriver ham som en jordnær fyr, selv om de merker at ting er litt annerledes når de drar ut sammen.

- Han får jo en del oppmerksomhet fra jentene da, det merker vi jo, ler guttene, men det er ikke Sondre enig i.

I løpet av det siste året har lofotværingen blitt en av Norges mest ettertraktede ungkarer. Den tittelen tar han med knusende ro.

- Jeg var en liten tur innom Tinder, men jeg synes det var litt skummelt. Å få kjæreste står ikke øverst i boka. Jeg har nok med musikken, men man vet jo aldri når kjærligheten dukker opp, sier Justad.

Faste ritualer

Sondre har skiftet ut en grå høyhalset genser med en sort skjorte. Håret er gredd bakover, og dørene inn til Storalen har akkurat åpnet. Lyse jentestemmer høres inn til oss. De har allerede sikret seg plass på første rad.

- Hva pleier dere å gjøre i timene før konsert?

- Vi spiser sammen hele gjengen, stort sett, men ikke i dag. Jeg spiste torsk på Lykke, den må du prøve. Sjukt god. Så chiller vi litt. Rett før vi skal på, har vi litt fotballagtendenser. Vi står i ring og hoier litt, sier Sondre.

Trøndersk publikum

Bandet har aldri hatt en hel konsert i Trondheim før, men Sondre gleder seg til å møte publikummet.

- Jeg føler at trøndere er like oss nordlendinger, vi er litt samme folkeslag og snakker litt samme språk.

Klokken nærmer seg, og han samler guttegjengen. De synger to låter, hopper og danser rundt hverandre. Nå er det hemmelige kjøleskapet åpnet, og alle har fått seg en øl. Festen er i gang.

- Vi venter ti minutter til, sier manager og turnéleder Julius Diesen og ser på mobilen. Han har fått beskjed om at salen er halvfull. Trønderne har vært trege med å komme seg ut denne kvelden.

Sondre benytter anledningen til å smugtitte. Han gløtter mellom de sorte bakteppene og gliser.

- Jeg er nervøs på en annen måte enn jeg pleier å være. Jeg er helt rød i kinnene, sier han.

Ti minutter senere har bandmedlemmene løpt ut på scenen. Sondre venter litt. Han knytter skolissene og hopper opp og ned. Tonene til «Lovte dæ» høres på høyttaleranlegget, og hylekoret foran scenen har startet. Koret som skal vare i over en time fremover. Sondre har allerede kapret det trønderske publikummet.

Sondre har delt ut gratis billetter til noen spesielle fans. Han har sendt dem privat melding med invitasjon. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Slik ser det ut før kompisgjengen går på scenen. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Guttene slapper av før konserten. Manager Julius t.v får oppdatering på mobilen. Salen er snart fylt opp. Foto: Leikny Havik Skjærseth
Over 1000 mennesker hadde satt av fredagsvkelden, for å se Justad i Storsalen. Foto: LEIKNY HAVIK SKJÆRSETH