- Dette er noe vi har jobbet kjempelenge med å få til. Jeg har sagt tidligere at Sigur Rós er den ultimate headlineren til Pstereo, både med tanke på publikummet vårt og området mener vi de passer perfekt, sier Pstereos bookingsjef Kim Aasli.

I 2016 blir Pstereo for første gang arrangert over tre dager, og Sigur Rós blir siste band ut på torsdag 18. august, festivalens første dag.

En egen sjanger

Bandet plasseres gjerne i post-rock-båsen, men har siden debuten med «Von» (1997) og det internasjonale gjennombruddet med «Ágætis Byrjun» i 1999 vært noe helt for seg selv. Med sin sakteflytende, atmosfæriske og eteriske musikk, godt hjulpet av Jónsi Birgissons overjordiske falsett og tekster på fantasispråket «hopelandic», har de dannet skole og vært en stor inspirasjon for en rekke band de siste 15 årene. Sigur Rós er nærmest blitt sin egen sjanger.

«Ágætis Byrjun» står fortsatt som et av de mest definerende platene fra 90-tallet, men bandet har også gjort det godt med senere album. Albumet «Takk…» fra 2005 for eksempel inneholdt sangen «Hoppípolla», som vokste til å bli bandets største hit, blant annet på grunn av bruk i flere tv-serier og filmer. Bandet har til nå gitt ut sju studioalbum, der det siste var «Kveikur» fra 2013. Frontfigur Jónsi har dessuten hatt suksess med solokarriere ved siden av.

Bandet ga i 2011 ut konsertfilmen «Inni» (se trailer under saken). De dukket også opp som trubadurer i seriesuksessen «Game of Thrones», der de framførte «The Rains of Castamere» under King Joffreys dramatiske bryllup.

Priser for visuelt design

LES ANMELDELSE: «Islandsk kraterlandskap i nyanser av brunt, grått og svart, med noen uventede vulkanske utslag. Pent!»

Aasli lover en konsert som i tillegg til å holde et høyt musikalsk nivå, vil bli ekstremt stilig visuelt. For turneen sin i 2013 vant bandet for eksempel priser under britiske Knights of Illumination Awards for beste live-lyssetting og -video. Under samme turné solgte bandet ut Oslo Spektrum.

Sigur Rós har spilt i Trondheim én gang tidligere, i 2003, da de spilte i Olavshallen med TrondheimSolistene.