Dirigent Torodd Wigum har fått stor oppmerksomhet etter at han begynte å legge ut kjente symfonier i kommentarfelt på sosiale medier. Nå har flere meldt seg på kampanjen han har valgt å kalle «sniksymfonisering».

- Jeg satt og leste i ulike kommentarfelt, og det var kraftig kost. Det er rart å se hva folk får seg til å skrive. Jeg fikk veldig lyst til å svare dem. Men så fikk jeg en bedre idé, nemlig å svare med et vakkert musikkstykke, sier Wigum til Adresseavisen.

Misjonerer for klassisk musikk

Etter det første stuntet for et par uker siden, har det tatt av. Flere har tatt i bruk emneknaggen, og delt musikk på Facebook og i andre sosiale medier.

- Vi preges av det vi hører, ser og leser, derfor prøver jeg å få inn noe vakkert i det stygge og hatske. Musikk er et språk som taler til oss på en bra måte. Samtidig blir dette en misjonering for klassisk symfonisk musikk. Jeg får spredd vakker musikk og gjør det mer tilgjengelig for folk flest, sier Wigum.

Grieg for flyktninger

Han har tidligere engasjert seg for flyktningene, og i september var han initiativtaker til en støttekonserten for flyktningene i Vår Frue kirke. Han har nå gitt flyktningene sin egen sang i sosiale medier.

- Morgenstemning av Grieg beskriver en soloppgang når Peer Gynt er i Afrika på sin reise. Derfor synes jeg den ofte passer godt i hatske kommentarfelt som omhandler flyktningesituasjonen, sier Wigum

Han synes det har vært en interessant høst. En lang godhetsbølge, som plutselig snudde til å bli beskrevet som «godhetstyranni».

- Flyktningsituasjonen er viktig, komplisert og vanskelig. Det er lov å være bekymret, og snakke sammen på «hjørnet». Men at folk får seg til å skrive at politikerne er landssvikere og kommentere utseende deres, alt på en offentlig plass ... det er veldig spesielt, sier Wigum.

Mer spredning, mindre snik

Dirigenten er klar over at det er naivt å tro at musikk kan fjerne alt hatet. Men han har tro på det gode og vakre, og håper emneknaggen #sniksymfonisering fortsetter å spres på internett.

- Veldig mange har blitt med, og folk har begynt å spre musikk i alle sjangre, ikke bare klassisk musikk. Det blir mindre og mindre snik over dette da, når flere vet det … Men vi kaller det «sniksymfonisering» fortsatt. Vi beholder ordet enn så lenge, sier Wigum.