Eldbjørg Raknes inntar Dokkhuset med et helt nytt prosjekt lørdag. Sammen med gamle samarbeidspartnere framfører hun ny musikk.

- Konserten blir en urpremiere på et helt nytt prosjekt der jeg for første gang på lenge synger strukturerte låter, sforteller hun.

LES OGSÅ: Roser Raknes som lærer

Sammen med resten av bandet, vokalist Kirsti Huke, vokalist og gitarist Nils-Olav Johansen, pianist Oscar Grønberg og lydmann Tor Breivik, har hun denne uka vært i studio for å finpusse materialet og sounden. Planen er å utgi et album etter hvert.

Plass til improvisasjon

Raknes har vært en sentral person i midtnorsk vokaljazz siden hun begynte på Jazzlinja ved NTNU tidlig på 90-tallet. De siste årene har hun utviklet seg mer og mer i retning fri improvisasjon, gjerne kombinert med elektronikk.

LES OGSÅ: Deltok på maratonjazz

- Nå har jeg for første gang på lenge laget låter med melodier og tema. Det er fortsatt god plass til improvisasjon, men musikken har klarere strukturer enn det jeg har gjort på mange år. Det blir spennende å synge egne tekster. Mange av dem handler om relasjoner. Min gode kollega Sidsel Endresen har vært tekstkonsulent, forteller hun.

«Possibly In Time» er tittelen på det nye prosjektet. Raknes har et internasjonalt publikum og skriver tekser på engelsk, etter at hun tidligere har framført lyrikk av storheter som Karin Boye, Inger Hagerup, Olav H. Hauge, Pablo Neruda og Paul Celan.

Ny serie i Dokkhuset

Hun opptrer sammen med musikere hun kjenner godt. Raknes har i det siste spilt mye i duo med den unge pianisten Oscar Grønberg, som nylig fikk Trondheim Jazzfestivals talentpris. Kirsti Huke er kollega fra vokaljazzen fra mange år tilbake, og Nils Olav Johansen har hun opptrådt sammen med blant annet i bandet Tingeling på slutten av 90-tallet.

- Det nye prosjektet startet med at jeg fikk en forespørsel fra Dokkhuset. De ga meg frie hender til å presentere helt ny musikk, forteller Raknes.

Konserten hennes lørdag er den første i Dokkhusets nye konsertserie «Blanke ark». Flere musikere i ulike sjangre vil etter hvert bli invitert til å lage ny musikk som skal presenteres i denne serien.

Eldbjørg Raknes' soloopptreden var samtidsjazz stor S. Foto: OLE MARTIN WOLD