- Dette er ikke gjort på «no time», sier Hanne Sofie Harstad mens hun balanserer på en stol for å sku i en ny lyspære. Galleristen som driver Trondheims eldste galleri nærmer seg 74 år, kjærlighet for kunst har bare vokst med alderen.

- Det ble en flott vegg, ble det ikke? Harstad tar noen skritt tilbake og beundrer veggen med fire trykk av Håkon Gullvåg. Nå er det kun noen små justeringer og prislister som står igjen før åpningen av årets juleutstilling på Galleri Hanne.

LES OGSÅ (PLUSS): Maleriene til Håkon Gullvåg svever rundt i Nidarosdomen

Norsk samtidskunst

Juleutstillingen viser en rekke norske samtidskunstnere, blant andre Inge Gravdal, Svein Johansen, Johanne Marie Hansen-Krone, Per Kleiva, Tone Indrebø og Nico Widerberg.

- Kunst av Nico Widerberg har jeg stilt ut i alle de år. Som barn krøp han jo rundt på gulvet her, det var på den jeg startet galleriet, ler Harstad som er svært nøye med hva hun henger på veggene i galleriet, tilliten mellom gallerist og kunder skal være stor.

- Når jeg plukker en kunstner, gjør jeg det fordi jeg liker kunsten. Jeg har alltid holdt meg til kunstnere jeg selv er begeistret for, sier Harstad. Noen av bildene som stilles ut er blant galleristens gamle favoritter, andre er så nye at malingen så vidt har rukket å tørke.

Galleristens favoritter

Hun kjører mer enn gjerne til Oslo for å plukke ut bilder selv. Tidlig i november kjørte hun ens ærend for å hente nye bilder av blant andre Frans Widerberg og Bjørn Carlsen.

- Når jeg får den kunsten jeg vil ha, ruller bilen av seg selv, sier Harstad, men å kjøpe kunst til seg selv, prøver hun å begrense. Det har jo blitt noen bilder opp gjennom årene.

- Men jeg har veldig lyst på dette bilde her, «Ufo i naboens hage» av Bjørn Carlsen. Jeg er glad i veldig mange, men Carlsen, Håkon Gullvåg og Frans Widerberg blir jeg aldri mettet på – de er mine tre hovedfavoritter gjennom alle år.

Juleutstillingen i Galleri Hanne åpner søndag kl. 13.00

Trykk av Håkon Gullvåg preger en av veggene hos Galleri Hanne. Foto: Kjersti Havdal