- Vi treffer ikke slik systemet fungerer i dag, sier Per Olav Hopsø (Ap), samtidig som han står i spissen for kraftige påplussinger i fylkets kulturbusdsjett for neste år.

Han leder fylkeskommunens komité for kultur, idrett, friluftsliv og folkehelse og vil sørge for at flere større kulturarrangementer får atskillig mer penger neste år enn fylkesrådmannen har foreslått.

Fylkesrådmannen foreslo flere kutt på 2016-budsjettet som politikerne ikke vil være med på.

Alt ligger an til at komiteens innstilling blir vedtatt i fylkesutvalget tirsdag. Det betyr blant annet at Pstereo får 350 000 kroner og Kosmorama og Trondheim Jazzfestival får 300 000 kroner hver fra fylket.

LES OGSÅ: Vellykket Pstereo sist sommer

200 000 til Juba Juba

Det er disse tre som får aller mest penger neste år. Familiefestivalen Juba Juba får 200 000 kroner, Vinterfestspillene på Røros får 120 000 og Elden samme sted får 100 000. Multiplie dansefestiival og Trondheim Calling får også 100 000 kroner.

- Trondheim Calling fikk 150 000 kroner i 2015. Fylkesrådmannen foreslo å redusere støtten til 50 000 for 2016. Dette beløpet har vi doblet, forteller Hopsø.

LES OGSÅ: Trondheim Calling utvider

Han sier at fylkesrådmannen foreslo å stryke all støtte til det flerkulturelle ungdomsprosjektet Fargespill. Kultur- og idrettskomiteen vil likevel gi dem 70 000 kroner.

Frp ville kutte

- Slik verdenssituasjonen er i dag, er Fargespill et av de mest verdifulle kulturtiltakene i vår region, sier Hopsø.

Mens fylkesrådmannen også foreslo å redusere tilskuddene til flere andre kulturarrangementer neste år, har han og flertallet i komiteen opprettholdt eller økt tilskuddene. Totalt foreslår de 585 000 kroner mer til kultur enn rådmannen gjorde. Dette får de til ved å ta penger fra andre tildelingsrunde på kulturfeltet.

Høyres representanter stemte i komiteen for å opprettholde rådmannens kutt. Fremskrittspartiet gikk inn for å redusere støtten til Pstereo til 200 000 kroner.

Trenger en ny ordning

Det totale beløpet på posten for tilskudd til kulturarrangementer er på 3,4 millioner kroner, et lite beløp sammenliknet med fylkets totale kulturutgifter, som er cirka 120 millioner kroner. 78 prosent av fylkets kulturbevilgninger er bundet opp i forpliktelser overfor de store, offentlige kulturinstitusjonene.

_ Arbeiderpartiet vil jobbe for at posten for tilskudd til kulturformål blir større. Vi fikk også komiteen med oss på at fylket skal se på mulighetene for å gi slike tilskudd på en annen måte. Vi mener blant annet at enkelte større arrangementer bør få tilsagn om støtte over flere år, slik at det blir lettere for dem å planlegge på lengre sikt, sier Hopsø.

Komiteens innstilling går ut på at rådmannen skal sette ned et utvalg som skal se på slike endringer.

- Slik systemet fungerer i dag, putter vi druer og vannmeloner i den samme potten. Enkelte arrangører som har et totalt budsjett på 60 000 kroner, søker fylket om 10 000 kroner. Andre har et budsjett på nærmere 20 millioner og søker om en halv million fra oss. Dessuten kommer bare ni av de 57 søknadene fra søkere utenfor Trondhem. Det er med andre ord mange forhold ved dette systemet som vi må rydde opp i, sier Hopsø.