Det er hvitt av rim ute mens Ellinor og Ragnar byr de lokale bladfykene på kaffe, kaker og nybrygget øl inne i huset fra 1958. Her inne er alt eksakt likedan som for snart 50 år siden. På radioen høres Love me tender med Elvis Presley, mens Ellinor setter i gang støvsugeren, en Progress 7 som er kjøpt på Verdal samvirkelag for 325 kroner. Mannen Per hviler ut på kjøkkenets divan før han skal på jobb i trykkeriet.

Fjøsnisser over alt

Ellinor og Per er bare to av figurene som folk vil møte på Stiklestad i helga. På husmannsplassen like ved er det ennå 1800-tallet hvor fattigfolket sulter og synger salmer.

- Vi prøver å levendegjøre førjulsstria i flere tidsepoker. Vi er 50 ansatte i sving for å gjøre jobben, sier Ingegerd Eggen, avdelingssjef ved det nasjonale kultursenteret.

Selv om alle andre har tatt etter førjulsarrangementet på Stiklestad, er "Jul igjen" fortsatt størst i Midt- Norge. I år er det 27. gang museumshusene våkner til liv og jula forberedes i alle tun på det store området.

- Fjøsnissen er tema i år og vil dukke opp når man minst venter det over hele folkemuseet, i utstillinga på kulturhuset og i vår nye førjulsforestilling "Travel taus og fjøsnissesprell på Husmannsplassen". Ellers byr vi på tre ulike fortellerstunder for barn på folkemuseet; Teskjekjerringa i Almoåsstuggu, snekker Andersen i snekkarstuggu og Jul i Hjertåsen, sier prosjektleder Ida Kirkholt Myhre.

Skapte tradisjon

Det var på 1980-tallet daværende museumsbestyrer Steinar Berg fant ut at man skulle ta i bruk alle de historiske husene også i forbindelse med jul og juletradisjoner. Etter mønster fra Jämtli i Östersund ble arrangementet fort en suksess. Men etter protester fra forfatter Hans Rotmo måtte imidlertid julearrangementet endre navn fra "Vårres jul" til "Jul igjen".

I dag er "Jul igjen" et godt innarbeidet merkenavn som trekker folk fra hele Midt-Norge.

- Vi har et tettpakket program med aktiviteter for både store og små hele helga, sier Eggen.

Julegrisen slaktes

Årets "Jul igjen" omfatter det meste, og tradisjonen tro skal julegrisen også i år slaktes på husmannsplassen med musikalsk følge.

- Ellers stiller mange produsenter av lokal mat, husflid, håndverk og redesign opp for å tilby sine varer.

Ellinor er i gang med juleforberedelsene i Gjersinghuset anno 1958 og starter sin nyinnkjøpte Progress 7, kjølt på samvirkelaget til den nette sum av 325 kroner. Dette er også en del av "Jul igjen" på Stiklestad i helga. Foto: eif Arne HJolme
Ellinor og Per, gestaltet av museumsformidlerne Hildur Norum og Lars Børre Hallem, er i gang med juleforberedelsene i Gjersinghuset anno 1958. Dette blir noen av opplevelsene under "Jul igjen" på Stikelstad i helga. Foto: Leif Arne Holme