Herman Melvilles eksperimentelle mursteinsroman «Moby Dick» ble utgitt i 1851, og i «In the Heart of the Sea» fortelles historien om hvalfangstskuta Essex som inspirerte til det litterære storverket. En ung Melville reiser til Nantucket i New England i 1850 for å samle bakgrunnsstoff til boka, med håp om å få en eldre hvalfanger i tale. Sistnevnte er eneste overlevende etter Essex’ siste ekspedisjon, der en viss enorm, hvit hval skal ha forpurret fangstplanene.

Filmen fokuserer på gjengivelsen av hva som faktisk hendte, men selv om det tidlig blir klart hva som vil skje utover i filmen, er dette likevel en godt fortalt historie som engasjerer på flere nivå. Ulike drama og maktkamper utspiller seg, eksempelvis mellom Essex’ kaptein og førstestyrmannen, som begge har sentrale roller. Kjekkastrynet Chris Hemsworth duger bra i rollen som bråbarsk hvalfanger, mens Brendan Gleeson bidrar med kontrasterende pondus.

«In the Heart of the Sea» gir overbevisende skildringer av hvalfangstliv på havet, med voldsom dramatikk, ufattelig menneskelig overmot og kvalmende detaljer. I den frenetiske jakten på den ettertraktede hvaloljen trigges ikke minst noen av de helt basale menneskelige drivkreftene. Filmen kunne ha pløyd enda dypere ned i materien, men den makter uansett å gjengi en virkelig god bakgrunnshistorie som definitivt fortjener å fortelles i filmformat.

Foto: Courtesy of Warner Bros. Oicture