Matteo Garrones «Tale Of Tales» nådde ikke helt opp i teten i hovedkonkurransen i Cannes i fjor, i likhet med Joachim Triers «Louder Than Bombs». Som den norske filmen på amerikansk lever denne italienske på amerikansk litt bedre uten forventningene og sammenligningene med konkurrenter som verdens mest prestisjetunge filmmønstring gir.

Garrone (47) fikk faktisk pris i Cannes for begge sine foregående filmer, tv-satiren «Reality»(2012) og gjennombruddsfilmen, mafiadramaet «Gomorra»(2008). Hans første film på amerikansk er helt annerledes, men minst like forankret i napolitansk kultur som forgjengerne.

«Tale of Tales» er en grotesk, burlesk eventyrfilm for voksne, om konger, prinsesser, monster og hekser, basert på historier av den italienske eventyrsamleren Giambattista Basile (1566-1632). Profilerte skuespillere som John C. Riley, Salma Hayek, Vincent Cassel og Toby Jones er konger og dronninger i en fantasyverden med en bukett groteske moralske drama som tar uforutsigbare veier.

Hayek spiller en ufrivillig barnløs dronning som en mørkemann lover vil bli gravid om hennes mann dreper et sjømonster, skjærer ut hjertet og lar en jomfru tilberede det til dronningen. Filmen har flere fantastiske scener og er en fest for øyet, men den er litt for løs og ujevn at helheten helt matcher den visuelle fortellergleden.

I vår tid har eventyr for lengst blitt noe som forbindes med historier for barn, kanskje særlig på film. Slik var det ikke da mange av eventyrene ble samlet og nedskrevet, og Garrone skal ha ros for at han med moderne virkemidler løfter fram også det groteske og grusomme ved de moralske fablene.

Det er noe nostalgisk, malerisk ved den visuelle framstillingen av landskap og skikkelser i herlig kontrast til typer og historier. Den sexgale kongen til Vincent Cassel og den insektelskende utgaven til Toby Jones får eventyrkonger flest til å virke flate og kjedelige. Selv om filmen er for ujevn til å bli helt god, har den enkelthistorier og en fabuleringsevne som gjør at den har kultfilmpotensial for elskere av film som tar turen til eventyrland.

Middel mot barnløshet: Salma Hayek som dronningen som spiser et hjerte fra et sjøuhyre, tilberedt av en jomfru, for å bli gravid. Foto: Tour de Force