En fullsatt foajé i Olavshallen knasket kanapeer og nippet sprudlevann før en av årets største begivenheter i Olavshallen skulle starte.

Næringslivstopper, politikere, artister og andre møttes fredag kveld for den tradisjonsrike Nyttårskonserten i regi av Adresseavisen og Trondheim symfoniorkester.

Mads Bones er konferansier for kvelden, og får helt fra start publikum til å le og applaudere. Trondheim symfoniorkester er i storform, og av andre innslag utover kvelden kan Øystein Dolmen, Trøndelag Teater, Astrid Smeplass og operaduetten Elisabeth og Audun nevnes.

- Hyggelig at han vant

Et samtaleemne blant publikum var vinneren av Årets trønder, Kåre Ingebrigtsen, som skulle motta prisen sin fredag kveld.

Tidligere RBK-spiller og trener, Ola By Rise, er nærmest inhabil, men sier dette om kompisen:

- Jeg kjenner ham veldig godt og det er hyggelig at han vant. Det er en stor ære bare å bli nominert, sier By Rise.

Kjentfolk på scenen

Gitarist Skjalg Raaen ville bare ha en hyggelig kveld, han. Sist han var på Nyttårskonserten var i 2008. Og det som gjorde at han ville dra i år?

-  Er det dumt å si at man ble invitert? Neida, jeg gleder meg veldig til å høre folk spille. Jeg kjenner mange som er med på scenen, sier Raaen.

Han er ikke fotballinteressert, men synes likevel at det var greit at Kåre Ingebrigtsen ble Årets trønder.

- Folket har stemt. Det var gode kandidater, og de gjenspeilte alt det forskjellige som skjedde i Trøndelag i fjor. Jeg, som ikke er interessert i fotball i det hele tatt, synes fotball er artigere med Kåre på laget. De har fått tilbake den «Eggenske» greia, med at alle kan være med og si «heia» igjen, sier han.

Heldige Trondheim

En som er litt over gjennomsnittet interessert i fotball er Trond Giske. Han kom sammen med Haddy N'jie, som han venter barn sammen med.

- Vinneren av Årets trønder har vært vinneren av Årets trønder for meg i 40 år. Det er veldig artig med et Rosenborg på topp, og jeg håper prisen gir laget ekstra selvtillit når kampene  begynner i vår, sier Giske.

- Har du gratulert ham?

- Nei, jeg har ikke hilst på han ennå. Han har blitt så høy på pæra, sier Giske og ler.

- Neida, jeg har ikke sett ham ennå i kveld, men skal prate med ham. Han er nok glad for prisen selv, og stolt på vegne av spillerne sine, sier Giske, og legger til at det sies at en bra by bør ha både et godt fotballag og et symfoniorkester.

- Så der er vi godt skodd. Trondheim er en stor by, men så stor er vi ikke at det er en selvfølge at vi har et orkester av europaklasse her. Vi er heldige som har TSO, understreker han.

Sommerfugler i magen

- Er du stamgjest på Nyttårskonserten, Silje Engeness?

- Vet ikke om tre år holder til å være stamgjest, men alle gode ting er tre, og jeg håper å gå neste år også, sier lederen for Kosmorama filmfestival.

Hun synes det er spennende å gå på en konsert som har så mange hemmeligheter som Nyttårskonserten har. Og da tenker hun på de to stipendene som skal deles ut: Adressas musikkstipend og Liv Ullmann-prisen.

- Vi vet ikke helt hva som venter oss på Nyttårskonserten, og det gir meg sommerfugler i magen. Jeg synes også det er en fin tradisjon å dele ut Liv Ullmann-prisen, det passer veldig bra for meg som filmelsker, sier Engeness.

Heia Kåre og Rosenborg!

En av de som alltid, såfremt hun får barnevakt, er på Nyttårskonserten er stortingsrepresentant Karianne Tung (Ap).

- Jeg liker at denne muligheten til å møte hyggelig folk, høre på god musikk og bare kose oss. Det trenger alle mennesker å gjøre innimellom, sier hun, som også bare har godord å si om Årets trønder, Kåre Ingebrigtsen.

- Jeg synes det var en fortjent pris. Rosenborg har reist seg som fugl føniks etter at Kåre Ingebrigtsen ble trener. Det står det respekt av. Og den lagånden han bygger opp under er så bra, og lar seg overføre til andre deler av samfunnet også. Så heia Kåre og heia Rosenborg, sier Tung.

"Shalala, bring back the game"

Linda Hofstad Helleland delte ut prisen til Årets trønder, Kåre Ingebrigtsen.

- Han har fylt Lerkendal med folk fra hele Trøndelag og fått go'fot-teorien tilbake til brakka, sier hun om vinneren.

Ingebrigtsen kunne ikke selv være til stede, men Stig Inge Bjørnebye tok imot prisen på hans vegne.

- På vegne av Kåre, og klubben, så er det en stor ære og viktig for Rosenborg å få en slik utmerkelse fra folket. Jeg hadde en telefonsamtale med Kåre om hva jeg skulle si i kveld. Han sa at jeg skulle si: «shalala, bring back the game», sa Bjørnebye til stor latter fra salen.

Stipend til Astrid S

Det ble som vanlig prisdryss under årets Nyttårskonsert i Olavshallen. Før pausen ble Årets Trønder-pris delt ut. Etter pausen ble både Adresseavisens musikkstipend og Liv Ullmann-prisen delt ut.

TSO åpnet etter pausen med Star Wars-temaet, før konferansier Mads Bones kom ut og forsikret publikum om at «the force is with you».

Deretter kom kulturredaktør Stian Wallum og administrerende direktør Tove Nedreberg i Adresseavisen ut på scenen og delte ut musikkstipendet til en glad Astrid Smeplass (19) fra Rennebu.

- Wow, så artig, sa hun da hun mottok stipendet.

Hun forteller at 2015 har gått over all forventning. Hun sluttet på skolen, flyttet til Oslo og satte virkelig fart på karrieren.

- Dritbra start på året

For to år siden hadde hun kun en kassegitar med seg da hun opptrådte. Fredag kveld hadde hun 80 musikere i ryggen i Olavshallen.

- Det ble en dritbra start på et godt nytt musikkår. Framover skal jeg fortsette å skrive, opptre masse og kanskje komme tilbake hit også, hinter hun, før hun framførte låta «Paperthin» sammen med Trondheim symfoniorkester.

Rørt prisvinner

Erlend Loe vant Liv Ullmannprisen 2016 og dermed 100 000 kroner.

- Jeg blir litt rørt, sier Loe med et lite knekk i stemmen.

- Jeg har vært borte lenge, i et konkurrerende by. Men har alltid med meg Trondheim og Trøndelag. Det er nyttig å ha noe å savne iblant også, fortsetter han.

Takket familien

Han hadde flere han ville takke da han mottok prisen.

- Takk til foreldrene mine, som leste for meg nesten døgnet rundt i åtte år, helt til broren min kom og ødela alt, sier Loe og nevner også de to sønnene sine og kona.

- Takk alle sammen, det her ble jeg glad for, avslutter han til stor applaus fra salen. ​