Berliner Philharmoniker holder konsert i Røros i mai. Konserten skal sendes på TV i blant annet Sverige, Tyskland, Sveits og Kina. Foto: Pressefoto

Det har lenge vært klart at Berliner Philharmoniker, av mange regnet som verdens fremste orkester, skal ha konsert i Røros kirke 1. mai. Nå er alle formaliteter avklart.

Prosjektleder Bjørn Nessjø har tidligere sagt at det som skal skje i Bergstadens Ziir er en drøm som har gått i oppfyllelse og at begivenheten kan sammenlignes med å få Rolling Stones til Trondheim.

- En verdensbegivenhet, ble det sagt da forberedelsene til konserten startet i fjor.

Konserten skal sendes direkte på NRK, svensk og tysk tv, og den blir dermed å se også i Østerrike og Sveits.

Til Kina, Japan og Sør-Korea

I tillegg skal den sendes som opptak i Kina, Japan, Sør-Korea og Tyrkia. Flere andre land er også interessert i å vise konserten.

Konserten med Berlinfilharmonien er et prosjekt som kommer i tillegg til selve Vinterfestspillene. De blir arrangert 17. til 20. mars.

Åge Aleksandersen var en av mange musikere som opptrådte under Vinterfestspillene i fjor.

Årsaken til at 1. mai er valgt som dato, er at Berlinfilharmonien ble grunnlagt denne dagen. Orkestret pleier hvert år å spille konserter på ulike europeiske steder med særpreg for å markere dagen. I fjor ble 1. maikonserten deres lagt til Athen.

Signerte i Berlin

– Kontrakten har vært klar lenge, men vi ventet med å underskrive til alle detaljer, blant annet når det gjelder tv-overføring, var avklart, sier Nessjø.

Han var denne uka i Berlin sammen med styreleder Valgerd Svarstad og nestleder Erling Dahl jr.

Les også: Fylket øker tilskuddet for 2016.

En rekke forberedelser og undersøkelser ble gjort før den norsk-tyske kontrakten ble inngått. Et stort antall tyskere fra ulike fagområder har vært på befaring på Røros for å kartlegge lokalene.

Rørosfilm i pausen

Det er også laget en egen film som presenterer Røros og stedets historie. Den er 20 minutter lang og blir sendt på tv mens det er pause i konserten.

Vinterfestspillene har arbeidet lenge med å finansiere prosjektet. Billettinntektene, som vil nærme seg en halv million kroner, dekker ikke mer enn 15 prosent av alle utgiftene. Resten av pengene kommer fra offentlige instanser, stiftelser, fond og sponsorer. blant annet var Sør-Trøndelag fylkeskommune tidlig ute med å bevilge 400 000 kroner.

Næringslivet vil tjene

– Vi kommer ikke til å tjene penger på dette, men økonomien er forsvarlig. De som på lengre sikt vil tjene på konserten, er nok næringslivet og turistnæringen på Røros, sier Nessjø.

Rundt femti av musikerne i Berlinfilharmonien vil sitte på scenen i Røros kirke, og de blir ledet av orkestrets sjefdirigent, Simon Rattle. På repertoaret står et av Edvard Griegs lyriske stykker og Mendelsohns fiolinkonsert med Vilde Frang som solist. Etter pause spiller orkestret Beethovens Eroica-symfoni.

Fornøyd: Prosjektleder Bjørn Nessjø er svært fornøyd med å få Berliner Philharmoniker til Røros. Foto: Geir Tønset