Fra den mer metaforiske krigen mellom de fire vegger, som Highasakites gjennombruddsalbum «Silent Treatment» kretset rundt, vil den kommende fullengderen ifølge bandet handle mer konkret om krig og terrorisme. Derav pistolskuddene som innleder refrenget på første singelforsmak «Someone Who'll Get It», kan vi vel anta.

Da de slapp «Keep That Letter Safe» sist sommer, var den mer som en avskjedsgave fra «Silent Treatment»-prosessen å regne. Siste gjemte dråpe fra sitronen som har levd lengst på VG-lista av alle norske album gjennom historien. Da er det mer spenning knyttet til denne, valgt til å antyde retningen bandet tar på albumet som kommer i løpet av året. De store forventningene, ikke bare i Norge, illustreres ved at singelen er å høre eksklusivt onsdag hos det amerikanske magasinet The Fader og på BBC Radio 1, mens den slippes overalt først fredag.

Så: Hvor god er den? Veldig god, noe jeg blir mer og mer sikker på jo flere ganger jeg hører låten.

Det som bærer og understreker den, er en karakteristisk huskende, slentrende rytme som får hypnotiske kvaliteter etter hvert som sangen bretter seg ut. Et slags musikalsk vrengebilde av en militær marsjtakt bandet verken kan eller vil falle inn i. «Send somebody to me alive / Send somebody vital / Send someone not likely to die / Send someone who's vital / Send a fighter», synger en selvsikker, nesten cocky Ingrid Helene Håvik, før refrenget («Send me someone who get it - that's all») kler av rustningen og blottstiller behovet for å bli sett og forstått. Håviks engelskuttale er ikke blitt mindre selsom siden sist, men heller ikke nå føles det så irriterende som den strengt tatt burde gjøre - først og fremst fordi den har musikalsk-fonetiske kvaliteter med en funksjon i lydbildet.

Refrenget er selvsagt karakteristisk stort og mektig, selv om det ikke er deres melodiøst mest oppsiktsvekkende. I denne sammenhengen fungerer det mer som flo mot versets fjære, i en låt som bølger fram og tilbake i intensitet. «Someone Who'll Get It» er derfor kanskje ikke låten du vil falle pladask for etter første refreng. Men den viser seg fort å være en låt med tydelig fasong, som har bestemt seg og som vil et sted. Akkurat slik vi har lært dem å kjenne, med andre ord.

Singelen viser at kilden langt fra er tom - det er bare å glede seg.

Anmeldt av VEGARD ENLID

Highasakites nye singel «Someone Who'll Get It» Foto: Stian Andersen