Hele åtte nye filmer har norsk premiere på kino i Trondheim i helga. Dette er dermed årets største premierehelg så langt. Det er mange gode og severdige filmer over et stort spekter i buketten. Best og mest spesiell er uten tvil den prisbelønte taiwanske «The Assassin» av Hou Hsiao-Hsien.

Poesi om morder

Selv om filmen handler om en kvinnelig yrkesmorder i Kina på 800-tallet, er det ikke fartsfylt asiatisk kampfilm som er saken. Poesien i bilder, landskap og fargebruk er filmens mest slående uttrykk. «The Assassin» er fortalt på en ganske annen måte enn det meste av annen film på norsk kino, særlig filmer som har element som våpen, slåssing og brå død. For fullt utbytte krever den derfor et åpent sinn, og tålmodighet», heter det i Adresseavisens anmeldelse av filmen.

Finanskrise-satire

Mens den taiwanske filmen fikk regipris i Cannes, er «The Big Short» nominert til Oscar for beste film, beste regi, beste manus og beste mannlige birolle. «Sjelden har rike, hvite og til dels aldrende menn på film blitt angrepet så nådeløst av noen av tidens største filmstjerner», heter det i vår anmeldelse av en film som kan beskrives som en tragikomedie om finanskrisen, med stjerner som Christian Bale, Ryan Goslig og Brad Pitt på rollelista.

Herlige sauebønder

Alvorlige saker skildret med humor møter vi også i den islandske prisvinnerfilmen «Stabukker». En frodig film om to brødre og sauebønder som ved filmens start ikke har snakket med hverandre på 40 år, da en sauesykdom tvinger dem til samkvem. «Stabukker» er en sorgmunter komedie om utkant mot sentrum, om stabukkene som mot mange odds prøver å føre tradisjonen videre, framfor å overgi seg til storsamfunnets verdier», skrev jeg om filmen som løftes av eminent fotografi av Sturla Brandth Grøvlen fra Trondheim.

Kvinners stemmerett

Få vet hvor dramatisk og tilspisset kampen for kvinners stemmerett var for drøyt 100 år siden. «Suffragette – Kampen for frihet» blander fakta og fiksjon til en ladet historie om da kvinnekamp av politi og presse ble sett på som terrorvirksomhet i England. «De som tror at kvinnekampen var på 1970-tallet eller at noen av de mest grunnleggende menneskerettighetene i generasjoner har omfattet kvinner også, burde se denne filmen.», heter det i anmeldelsen av filem som har Carey Mulligan i hovedrollen og Meryl Streep i en birolle.

Caine og Kroatia

Selv om Paolo Sorrentinos «Youth» ikke er helt i klasse med hans forrige film, Oscar-vinneren «De store Skjønnheten», har den Michael Caine i en av hans beste filmroller, som tidligere stjernedirigent på forsoffent alpehotell med andre kulturpersonligheter, i « et drama om kunsten, livet og falmende storhet», som det heter i anmeldelsen.

Kroatisk film er ikke ofte å se på norsk kino, men komedien «The Priest's Children» har flere kvaliteter ifølge anmelder Marte Thingstad: «The Priest’s Children» berører også alvorlige temaer forbundet med den katolske kirken, på en måte som definitivt vekker ubehag».

Skrekkelig i Skogn

På nattkino fredag og lørdag vises for første gang nordtrøndersk skrekkfilm i Trondheim. «Grendel» fikk ikke så mange prikker på terningen. «For lite humor og for dårlig skrekk i trøndersk grøss med mye å gå på», heter det i anmeldelsen, men folk med forhold til øya utenfor Skogn hvor filmen er spilt inn, eller Grendel-figuren vil muligens finne underholdning.

Snåsamannen ruler

Det er også grunn til å minne om noen av forrige helgs premierefilmer, som fortsatt markerer seg både i debatt og Oscar-diskusjon. Margreth Olins dokumentar «Mannen fra Snåsa» om Joralf Gjerstad tegner til å bli den største dokumentarsuksesse på kino på lang tid.

«Mange av dem som har fulgt historiene om den tidligere klokkeren på Snåsa med de varme hendene, vil sannsynligvis ha stor glede av filmen. Skeptikere til hans helbredende evner vil neppe bli overbevist, men Margreth Olin har heldigvis laget en dokumentarfilm som har noen kvaliteter, uavhengig av om man tror eller tviler på Snåsamannen», het det i anmeldelsen.

Oscar-konkurrentene

Årets mest Oscar-nominerte film. «The Revenant» har fått hele 12 nominasjoner, både til regissør Alejandro G. Iñárritu, helten spilt av Leonardo DiCaprio, skurken spilt av Tom Hardy, og kanskje mest fortjent, til fotograf Emmanuel Lubezki. Basert på en sann historie om en pelsjeger i amerikansk ødemark på 1820-tallet er «The Revenant» en brutal historie fra Det Ville Vesten, litt utenom det vanlige.

Danny Boyles «Steve Jobs», har Michael Fassbender i Oscar-nominert tittelrolle som datagründeren i: «Et fascinerende innblikk i Jobs’ egenartede verden, hans genierklærte visjoner og strategier samt en generelt sett lite tiltalende personlighet».

Båtene fra Afrika

Fortsatt sørgelig aktuelle om vi ser på verdenssituasjonen er italiensk-franske «Middelhavet» av Jonas Carpignano. En sterk og severdig debutfilm som kan se ut som en dokumentar, men er et påtrengende aktuelt drama. Om to afrikanere som med livet som innsats tar seg til Libya og krysser Middelhavet til Italia, til drømmen om Europa, som viser seg å være mindre forlokkende enn forespeilet.