Fredag kveld hadde filmen verdenspremière på det ærverdige kinoteateret Draken i den svenske byen med fullsatt sal i hovedkonkurransen om beste nordiske film. Den politisk ukorrekte flyktningkomedien har Anders Baasmo Christiansen i hovedrollen som rasistisk og økonomisk skakkjørt eier av et asylmottak i fjellheimen ved Meråker i Trøndelag.

- Jeg var litt nervøs for at politisk korrekte svensker ikke ville ta humoren, men de lo stort sett på nøyaktig de samme stedene som nordmenn som har sett testvisninger. Noen ganger mindre, noen ganger mer, sier Denstad Langlo.

- De lo også på steder hvor jeg overhodet ikke hadde ventet latter. For eksempel var hele salen med da temaet var norskopplæring for flyktningene. Visningen gikk faktisk mye bedre enn jeg forventet, legger han lettet til.

I tre år har han arbeidet med filmprosjektet som plutselig ble en av tidenes best timede norske spillefilmer sett ut fra den rådende verdenssituasjonen på premièretidspunktet.

Da arbeidet med denne komedien tok til, visste regissøren lite om de store flyktningstrømmene som snart skulle komme til Norge og Europa. Nå er det blant annet planlagt tre asylmottak i nettopp Meråker kommune. Det kan du lese mer om her.

Les også: Akuttmottakeier i Mermåker vil gi penger tilbake til UDI

Var flyktning selv i 11 år

Olivier Mukuta hadde aldri spilt i film før han fikk den bærende rollen som flyktningen Abedi – som etter hvert blir en nær og kreativ medhjelper av Baasmo Christiansens rollefigur Primus i alt kaoset som råder på asylmottaket.

- Det var utrolig flott å få oppleve den varme responsen fra salen. For meg ble dette faktisk veldig rørende, sier Mukuta.

Han er opprinnelig fra Kongo, og kom til Norge som kvoteflyktning for 11 år siden. Fra han var seks til 17 år bodde han i en flyktningleir i Malawi. Siden ankomsten til Norge har han utdannet seg til ingeniør. I fjor var han en av initiativtagerne til kampanjen #engangvarjegflyktning.

Allerede solgt til viktige filmland

Med på verdenspremièren var også blant andre komiker Henriette Steenstrup som spiller kona til asylmottakseier Primus i filmen.

Produsent Sigve Endresen fra produksjonsselskapet Motlys opplyser at filmen allerede før verdenspremièren var solgt for distribusjon i viktige filmland som Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia, samt Sveits og Benelux-landene.

Regissør Denstad Langlo har et avslappet forhold til konkurransen om premien på en million svenske kroner, som er del av den såkalte Dragon Award Best Nordic Film.

Favoritten til å vinne prisen er den danske, Oscar-nominerte filmen En krig, regissert av Tobias Lindholm.

-Komedier vinner sjelden hovedpriser på festivaler. Jeg satser heller på publikumsprisen. Den teller mest i mine øyne, ler Denstad Langlo.

Minner om Kaurismäki

Den persiske journalisten og filmkritikeren Mo Abdi, som blant annet jobber for BBC Persian og Radio Free Europe, tror absolutt Welcome to Norway kan være en outsider til å vinne pris i Göteborg.

Dette var en veldig interessant film, og den minnet meg veldig om tonen fra Aki Kaurismäkis flyktningfilm Le Havre fra 2011. Rammehistorien er enkel, men denne enkeltheten er noe av filmens styrke. Regissørens angrepsvinkel er nydelig. At han gjør dette akkurat på et tidspunkt der flyktningtilstrømningen er den største krisen i Europa, er sterkt. Han får frem sterke poenger om menneskeheten og hvilke utfordringer vi har, når han bruker tragedien til å lage komedie, sier Abdi.

Stephanie Bunbury, journalist for et av Australias største mediehus, Fairfax Media, roser humoren, tonen og de sprelske påfunnene i Welcome to Norway.

-Hovedrolleinnehaveren spiller bra, og jeg likte spesielt skildringen av venninneforholdet mellom datteren til asylmottakslederen og en ung arabisk flyktning. Men jeg skulle gjerne likt at flere av flyktningene fikk litt mer tid. Vi får ikke så mye tak i deres historier, sier hun.

Bunbury mener likevel at den norske filmen kommer til kort når det gjelder hovedprisen i Göteborg.

- Der har jeg danske En krig som storfavoritt. Det er en fremragende film, sier hun.

Også den norsksvenske pensjonisten Lena Larsson, som opprinnelig er fra Hasseløya ved Stokmarknes, så forestillingen i Draken.

- Dette var riktig gøy. Filmen speiler nåtiden på en underfundig måte. Jeg har sett mange filmer her, og flertallet av dem har vært veldig triste. Da gjør det seg godt med litt komedie og lun humor, sier hun. I løpet av festivalen skal hun se hele 13 filmer.

Prisene i Göteborg ble delt ut ved 20-tiden lørdag kveld.