«Happy & Glorious» med Michael McIntyre

Trondheim Spektrum

Det finnes få komikere som er så lite kontroversielle som superpopulære Michael McIntyre. Han er definisjonen av trygg, treffsikker og tannløs standup.

Likevel er han omstridt i hjemlandet. Den alternative komikollegaen Stewart Lee har sammenlignet McIntyres vitsing på scenen med å mate publikum med løs avføring.

McIntyre hanker inn langt mer positive kritikker i Norge enn i Storbritannia. De store, britiske avisene mente hans seneste show «Happy & Glorious» var helt greit. Stavanger Aftenbladet skrek i eufori etter fredagens show i oljebyen.

For 30 år siden ble disse sangene svartelistet

Søndag kveld var McIntyre i trønderhovedstaden.

Så hvordan var det? Helt fantastisk eller helt greit? Eufori eller avføring?

«Happy & Glorious» er Michael McIntyre på godt og vondt. Han er fremdeles suveren på å levere tekster. Tempo, rytme og dynamikk er som en lek, som om alt han sier er improvisert. Det er få komikere som mestrer det så til fingerspissene.

Tekstene er typisk McIntyre. Skjeen han mater publikum med, er fylt med moro fra egen navle. Man kjenner seg stort sett igjen.

Han snakker om hvordan vi går i dører som snurrer, hvordan vi flytter parasoller, hvordan vi er når vi facetimer, om å ha vondt i nakke og rygg, om den perfekte sovestillingen, om damer som promper i søvne, om kappløpet fra fly til bagasjebånd, om å bo på landet og om å bruke briller.

Det er som om standup som sjanger ikke har utviklet seg siden nittitallet.

McIntyres stil er å fremføre velkjente observasjoner og allmenne opplevelser på en morsom måte. Det er han nummer en på.

Det finnes derimot ikke noen originale tanker i det han holder på med. Han har ikke noe han ønsker å si, tekstene hans forteller ingen ting om tiden vi lever i, annet enn at vi graver fascinert i vår egen navle og elsker det vi finner der.

«Happy & Glorious» er verken jubel eller juggel. Det er mer av det samme, det er trygt, treffsikkert og tannløst, men «Showtime», som McIntyre gjestet Trondheim med i 2013, var et bedre show.