Manusforfatter Dalton Trumbo er en av de underkjente størrelsene i amerikansk etterkrigsfilm, vel verdt et biografisk drama. «Trumbo» er historien om hvordan han ble forfulgt, fengslet og på 50-tallet måtte skrive filmer under andre navn enn sitt eget, for å forsørge familien.

At to av disse filmene, skrevet av Trumbo i hemmelighet, i sin tid fikk Oscar for beste manus, gjør historien utrolig til å være sann. Trumbo og hans familie fikk Oscar-statuettene først flere tiår senere. Bryan Cranston er nominert til Oscar for beste hovedrolle for tittelrollen. Han gjør en ok, men strengt tatt neppe prisverdig jobb, i en film hvor historien gjør mer inntrykk enn spill og måten den er fortalt på.

Filmen utspiller seg i perioden 1947-60, og følger Dalton Trumbo fra han var USAs best betalte manusforfatter, da McCarthy-perioden og Den kalde krigen førte til klappjakt på kommunister i Hollywood. Trumbo og en rekke andre ble svartelistet.

Trumbo var en av de mest profilerte filmarbeiderne som ble gransket, dømt for forakt for Kongressen, fengslet og svartelistet. Filmen gir et fascinerende innblikk i et samfunn hvor tanker og meninger straffes. Trumbo og hans liberale kolleger med kommunistsympatier under og etter 2. verdenskrig skildres mer som ofre enn helter.

Spaltist Hedda Hooper, saftig spilt av Helen Mirren, Ronald Reagan, samt House Un-American Activities Committee får skurkerollene i filmen. De fleste andre, kjente og ukjente filmfolk, opererer i gråsonene. I tidskoloritt er ikke filmen like godt gjennomført som premiereaktuelle «Brooklyn» fra samme periode. «Trumbo» er også mer ujevnt spilt og skrevet, bl.a. med komiker Louis C.K. i en rolle som viser hans begrensninger som skuespiller.

Filmer om Hollywood og filmbransjen er en sjanger i seg selv. Få har så bemerkelsesverdig historie som «Trumbo». Dean O'Gorman gjør fin figur som Kirk Douglas, mens John Goodman gir birollefryd som b-film-produsenten Frank King, som fikk noen av Hollywoods beste forfattere til å skrive b- og c-filmer til rimelig pris, under falske navn.

Som politisk Hollywood-drama fra 50-tallet er «Trumbo» mer interessant og severdig enn virkelig god. En betimelig introduksjon til en i dag underkjent filmprofil. Trumbos eneste film som regissør, antikrigsfilmen «Johnny Got His Gun»(1971), etter hans egen roman, faller utenfor «Trumbos» rammer. Den fikk pris i Cannes og anbefales for utvidet bilde av Dalton Trumbos bemerkelsesverdige filmliv.

Oscar-nominert: Bryan Cranston er Oscar-nominert som den svartelistede manusforfatteren Dalton Trumbo på 50-tallet i Hollywood. Foto: Norsk Filmdistribusjon