Frontfigur i Eagles of Death Metal tror flere kulturarenaer kommer til å bli rammet av terrorisme i fremtiden, skriver aftenposten.no.

Den 43 år gamle gitaristen og sangeren fra USA sitter i garderoben på Sentrum Scene i Oslo og forbereder seg til konsert søndag kveld. Turneen som ble utsatt etter terrorangrepet i Paris 13. november startet opp igjen på lørdag med første konsert i Stockholm. Lettelsen er stor over at det gikk smertefritt.

16. februar skal Hughes og resten av Eagles of Death Metal tilbake til den franske hovedstaden for å holde konsert der for første gang siden terrorangrepet 13. november 2015, foruten en gjesteopptreden de gjorde med U2 tre uker etter massakren. Konserten skal holdes på Olympia-teateret.

– Tanken bak tirsdagens konsert var at den først og fremst skulle være en avslutning for dem som var til stede på Bataclan 13. november, en mulighet til å helbredes. Men nå gjør jeg det litt for meg selv også. Det var helt for jævlig å se mennesker som jeg kjente, og mennesker som hadde kommet for å se mitt show, bli drept. Jeg vet hendelsen ikke var min feil, men jeg føler jeg skylder Paris noe, og jeg skal ikke skuffe byen. Jeg trenger en avslutning, jeg er så lei av dette, sier en sterkt preget Hughes til aftenposten.no og sikter til sine egne tårer som begynner å renne straks han starter å prate om hendelsen.

– Et angrep på vestlig kultur

Det er tre måneder siden han og hans amerikanske rockeband ble vitne til at terrorister begynte å skyte mot fans og publikummere under en konsert i konsertlokalet Bataclan i Paris. 89 mennesker mistet livet og over 200 ble skadet. Tre venner av bandet var blant de falne. Flere terrorangrep skjedde på ulike kulturarenaer i Paris samme kveld, og kostet tilsammen 130 mennesker livet.

– Det er helt åpenbart at dette var et angrep på vestlig kulturliv. Om vi ikke åpner øynene våre snart, kommer flere kulturplasser til å bli rammet. Det kan skje overalt, og jeg aner ikke hva vi kan gjøre for å stoppe det. Det eneste jeg vet er at jeg aldri skal se venner bli drept igjen, sier Huges, som har begynt å bære lommekniv med seg uansett hvor han reiser.

Har skaffet våpen

Han innrømmer at han bærer nag til det muslimske samfunnet for ikke å ha tatt et skikkelig oppgjør med islamistene, og at han sliter med både redsel og sinne etter hendelsen på Bataclan.

– Jeg er ikke spesielt stolt over det, men jeg har skaffet meg våpen til å ha hjemme i California. Jeg ønsker ikke å drepe folk, men det er den eneste måten jeg kan føle meg trygg på, sier han.

Han tror ikke terroristene var ute etter hverken ham eller bandet, men at de var spesielt ute etter å ramme den jødiske familien som eier Bataclan.

– De sa i etterkant at det var tre skyttere der den kvelden, men det var seks av dem. De hang rundt i konsertlokalet hele dagen før konserten, vi så dem luske rundt under prøvene og backstage.

– Hvordan har du taklet det som skjedde i etterkant?

– Jeg har ikke taklet det enda. Slike intervjuer er en måte å takle det på, ved å fortelle om det som skjedde. Heldigvis har jeg i tillegg mange venner jeg kan falle tilbake på, som støtter meg.

– Har massakren påvirket musikken deres?

– Ja, definitivt, i at hendelsen har gjort musikken viktigere for meg, sier Hughes.

Humoristiske musikere

Eagles of Death Metal er kjent for sin bruk av humor i musikken sin. Musikkmagasinet Rolling Stone har tidligere omtalt den siste platen deres Zipper Down (2015) som flåsete. Å bruke humor er Hughes fast bestemt på å fortsette med.

– Det blir et godt virkemiddel for å komme til hektene igjen. Det skal også være lett og gøy å komme på konsertene våre, ikke trist. Vi må ikke se på dem som døde som ofre, de var vinnere. Mange av dem døde på heroiske måter, ansikt til ansikt med angriperne, uten å forlate venners side, sier Hughes.

Søndag 14. februar spilte bandet på Sentrum Scene i Oslo, en konsert som ble utsolgt lenge før konsertdagen. Fra ikke å ha vakter i det hele tatt, har Eagles of Death Metal nå med seg vakter uansett hvor de reiser.

– Hva er bandets fremtidige ambisjoner?

– Etter konserten på tirsdag er planen ikke å ofre et sekund mer på disse idiotene av noen terrorister. Men vi skal være de første som spiller på Bataclan når det åpner igjen. Jeg har, uten å ville det, endt opp med å symbolisere noe positivt for pariserne og fansen vår, og dét skal jeg ikke vende ryggen til.

thea.storoy.elnan@aftenposten.no

- Om vi ikke åpner øynene våre snart, kommer flere kulturplasser til å bli rammet, sier Jesse Hughes. Foto: Ørn Borgen, Aftenposten