Lamar som lørdag ble hedret av hjembyen Compton nær Los Angeles i California tok prisen for beste rapalbum, beste raplåt, beste duett, beste rapopptreden og beste musikkvideo. Sistnevnte delte han med sangeren Taylor Swift for musikkvideoen «Bad Blood».

Hun vant dessuten også priser for beste vokal popalbum og årets album.

Mark Ronson og Bruno Mars vant prisen for årets singel.

Nykommer

Den 22 år gamle sangeren Meghan Trainor vant Grammy for beste nykommer. Trainor, som slo gjennom med sangen «All About That Bass», brøt sammen i gråt og takket produsentene, foreldrene sine og Grammy-komiteen.

Reglene for Grammy-prisen for årets nykommer er slik at en kandidat kan motta prisen til tross for at vedkommende ennå ikke har utgitt et helt album.

Taylor Swift ble første kvinne som har vunnet utmerkelsen årets album to ganger. I sin takketale henvendte hun seg til unge kvinner verden over.

– Det kommer til å være folk som prøver å stikke kjepper i hjulene for deg og ta æren for ditt arbeid eller din suksess, sa hun og oppfordret folk til å konsentrere seg om arbeidet sitt og ikke høre på pessimister.

Svensk metall-pris

Den britiske sangeren og låtskriveren Ed Sheeran vant sine første Grammy-priser mandag, og den gjeveste var årets sang for «Thinking Out Loud».

Det svenske bandet Ghost vant pris for årets metallåt med sangen «Circe». Den norske musikkprodusenten Morten Lindberg (45) var nominert hele tre ganger i klassen for surround-album, men nådde ikke opp under utdelingen. Lindberg var nominert med albumene «Amdahl: Astrognosia & Aesop», «Magnificat» og «Spes».

Vinneralbumet ble «Amused To Death», som James Guthrie og Joel Plante har stått bak. Suksessforfatteren Jo Nesbø var også Grammy-nominert gjennom Patti Smiths framføring av boken «Blod på snø». Men prisen i kategorien for beste lydbok gikk til «A Full Life: Reflections at Ninety», lest av Jimmy Carter.

Underholdning

Flere kjente fjes opptrådte under utdelingen, blant annet holdt Lady Gaga en psykedelisk opptreden til ære for avdøde David Bowie. Med sang, dans og tekniske effekter gjenskapte hun Bowies grensesprengende «essens».

Hun ankom prisutdelingen kledd i typisk Bowie-stil med en metallisk blå jakke og oransje hår.

Adele sang sin nye ballade «All I Ask» under utdelingen, men TV-seere fortvilet da tekniske problemer skapte problemer med lyden under opptredenen.

Rihanna avlyste sin opptreden i ellevte time, til manges store skuffelse. Hun har vært syk og legene hennes frarådet henne til å bruke stemmen.

Ikke alle var like imponerte over den tre timer lange prisutdelingen. Rapperen Ice Cube forlot utdelingen med sin sønn O'Shea Jackson Jr.

– Hvis noen trodde at jeg kom til å sitte gjennom hele tre timer, er dere helt virkelighetsfjerne. Jeg er tilbake i bilen, sa han i en video han la ut på sosiale medier.

Fakta om utvalgte Grammy-vinnere

* Årets album: Taylor Swift for «1989»

* Årets låt: Mark Ronson og Bruno Mars for «Uptown Funk»

* Årets sang: Ed Sheeran for «Thinking Out Loud»

* Beste nykommer: Meghan Trainor

* Beste popalbum, vokal: Taylor Swift for «1989»

* Beste rapalbum: Kendrick Lamar for «To Pimp A Butterfly»

* Beste dance-/elektronikalbum: Skrillex og Diplo for «Skrillex And Diplo Present Jack Ü»

* Beste R&B-album: D'Angelo og The Vanguard for «Black Messiah»

* Beste rockealbum: Muse for «Drones»

* Beste countryalbum: Chris Stapleton for «Traveller»

* Beste popframføring, solo: Ed Sheeran for «Thinking Out Loud»

* Beste popframføring, duo: Mark Ronson og Bruno Mars for «Uptown Funk»

* Beste rapsang: Kendrick Lamar for «Alright»

* Beste dance-låt: Skrillex, Diplo og Justin Bieber for «Where Are Ü Now»

* Beste R&B-sang: D'Angelo og Kendra Foster for «Really Love»

* Beste rockesang: Alabama Shakes for «Don't Wanna Fight»

* Beste countrysang: Hillary Lindsey, Lori McKenna og Liz Rose for «Girl Crush»