Trondheimskokk Sven Erik Renaa kan nå titulere seg som Michelin-kokk etter at restauranten Re-Naa i Stavanger fikk én stjerne da Michelin Nordic Guide 2016 ble lansert onsdag. Kontrast i Oslo fikk også én stjerne i guiden som kokker over hele verden sikler etter å bli nevnt i.

Maaemo i Oslo og Geranium i København ble de to første restaurantene i Norden som fikk tre stjerner i Michelin-guiden.

- Anerkjennelse til matbyen

For første gang hadde Michelin-guiden besøkt andre steder enn Oslo, og det ga Stavanger sin første stjerne.

- Gratulerer til Stavanger. Dette er en anerkjennelse for hele matbyen, sier Sven Erik Renaa til Aftenbladet på telefon fra København.

Kona Torill Renaa fulgte tv-overføringen fra Stavanger.

- Nå satser vi på full restaurant framover. Det er historisk og veldig stort, men nå må vi jobbe, sier Renaa til Aftenbladet.

Sven Erik Renaa fra Trondheim står bak Re-Naa i Stavanger. Han startet sin kjøkkenkarriere ved Britannia Hotel i Trondheim. Han har vært ansatt ved Annen Etage, Bærums Verk og Millenium på Østlandet, før han dro til New York. De siste årene har han bodd og jobbet i Stavanger.

Måtte gi opp hjembyen

Han drev også Renaa Matbaren på Solsiden i Trondheim, men den ble avviklet i desember i 2014. Han måtte også gi opp driften på restauranten ved Ringve museum.

- Vi avvikler på Solsiden. Vi fant ikke helt tonen med trønderne, sa Sven Erik Renaa til Adresseavisen.

- Vi har nok gjort noen feil, og så er markedet vanskelig i Trondheim. Det er noen sterke aktører som dominerer, med veldig lojale kundegrupper, forklarte Renaa den gang.

LES MER (PLUSS): Mesterkokken gir opp hjembyen

Det var knyttet stor spenning til utdelingen, og sjefredaktør Rebecca Burr i Michelin Nordic Guide fortalte at det var rekord i antall nye stjerner for 2016.

- Årets nordiske guide er ekstra spennende ettersom vi både har fått to nye trestjernersrestauranter og utvider rekkevidden for vår guide, som nå ikke bare dekker storbyene men også hele landet. Vi har håndplukket de aller beste restaurantene og hotellene fra hele Danmark, Finland, Sverige og Norge til våre lesere, sier Burr i en pressemelding.

- Unik matopplevelse

Jubelen sto trolig i taket hos våre svenske naboer i Jämtland da det ble klart at Fäviken Magasinet endte opp med to Michelin-stjerner. Restauranten ligger et godt stykke inn i skogen på en avstikker på veien mellom Järpen og Åre.

Restauranten fikk terningkast seks av Adresseavisens smakspoliti som kom på besøk i 2013.

- Fäviken Magasinet er både tradisjonell og utradisjonell, treffer blink med det aller meste og leverer en feiende flott totalopplevelse, skrev anmelderne den gangen.

Det var ingen tvil om at også Michelin-guiden hadde latt seg imponere og mente at restauranten er vel verdt en omtur.

- Fäviken Magasinet byr på en unik matopplevelse i et idyllisk miljø på et avsidesliggende sted. Matlagingen er svært trygg og har et tydelig utspring i sine omgivelser, sier Burr.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Restauranten Re-Naa i Stavanger fikk i dag en utmerkelse som kokker over hele verden sikler etter. Dette bildet er fra Renaa Matbaren på Solsiden som måtte avvikles i desember i 2014. Foto: MARI VOLD
Sven Erik Renaa fikk det ikke til i Trondheim, men i Stavanger har det gått rett til himmels. I dag fikk trondheimskokken én stjerne i Michelin-guiden. Foto: Therese Alice Sanne, Adresseavisen
Magnus Nilsson (t.v.) og hans kolleger gjør klar en av rettene ved Fäviken Magasinet. Nå har restauranten i Jämtland fått to stjerner i Michelin-guiden. Foto: AUDUN HOEM MUSINOI HAGEN