Kulturdepartementet har bestemt at de vil bidra med 250 000 kroner til Berlinfilharmoniens konsert i Røros kirke 1. mai.

Vinterfestspillene, som arrangerer konserten, har solgt alle billettene, men prosjektet var fortsatt ikke fullt ut finansiert, inntil departementet torsdag bladde opp en kvart million.

- Med disse pengene nærmer vi oss økonomisk balanse, sier festspillsjef Bjørn Nessjø. Han er svært glad for bevilgningen fra departementet, ikke bare på grunn av pengene.

Han mener det er like stort å få Berlinfilharmonien til Røros er like stort som å få Rolling Stones til Trondheim.

Verdifull signaleffekt

- Når departementet støtter prosjektet på denne måten, gir det en signaleffekt om at de anser konserten som en nasjonal begivenhet. Det er verdifullt for oss, sier han.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) er også opptatt av at konserten ikke bare er en stor begivenhet for Røros og Trøndelag, men for hele landet.

- Dette er et stort løft på alle måter, og begivenheten vil gi verdifull Norges-reklame. Turistnæringen både på Røros og ellers i landet vil dra nytte av den oppmerksomheten dette vil få i mange land. Det er en ære at Berlinfilharmonien valgte på spille sin årlige Europa-konsert på Røros, sier Helleland.

Det ble klart allerede i fjor at «verdens beste orkester» ville spille på Røros.

Kommer på konserten

Hun var selv i Bergstadens Ziir på en konsert med Kari Bremnes i fjor og skal være til stede når musikerne fra det som anses som verdens beste orkester inntar kirken 1. mai.

- Jeg gleder meg. Røros er et unikt sted, sier hun.

Kulturministeren er opptatt av at konserten er finansiert gjennom en god blanding av privat og offentlig støtte. Flere private sponsorer, fond og stiftelser har bidratt med penger, og Sør-Trøndelag fylkeskommune var tidlig ute med å bevilge 400 000 kroner.

Nærings- og fiskeridepartementet har i likhet med Kulturdepartementet bidratt med 250 000 kroner. I tillegg får Vinterfestspillene 650 000 kroner i festivalstøtte fra Kulturrådet.

Sendes i Tyskland, Kina, Japan

- Til sammen har vi 15 bidragsytere. Hvordan økonomien blir til slutt, vet vi ennå ikke, men det blir ingen katastrofe, verken for oss eller for Rørosbanken, som har gitt oss en garanti på to millioner kroner. Vi gjør uansett ikke dette for å tjene penger, sier Bjørn Nessjø.

Konserten skal sendes direkte på NRK, svensk og tysk tv, og den blir dermed å se også i Østerrike og Sveits. I tillegg skal den sendes som opptak i Kina, Japan, Sør-Korea og Tyrkia. Flere andre land er også interessert i å vise begivenheten.

Konserten får en pause på 20 minutter. Da får alle TV-seerne oppleve en 20 minutter lang film som presenterer Røros.

Glad: Festspillsjef Bjørn Nessjø i Vinterfestspillene er glad for pengene og ikke minst for signaleffekten bevilgningen gir. Foto: Mølsknes, Ivar